< Terug naar overzicht

"Er komt geen interprofessioneel akkoord"

“Er komt geen interprofessioneel akkoord’, verklaarde ACV-voorzitter Marc Leemans in De Zevende Dag. Hij hoopt wel nog op enkele akkoorden onder de sociale partners.

Een interprofessioneel akkoord komt er volgens ACV-voorzitter Marc Leemans niet. “Daarvoor is het te laat. De regering heeft unilateraal een loonstop opgedrongen en dat maakt een interprofessioneel akkoord onmogelijk.” Leemans hoopt wel nog op enkele akkoorden onder de sociale partners.

Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo, reageerde verbaasd. “Deze uitspraak is niet wijs. Voor mij hoeft het geen interprofessioneel akkoord te zijn. Er zijn nog tal van uitdagingen, zoals het statuut arbeider-bediende en de concurrentiekracht die met de sociale partners moeten worden aangepakt.”

Kort voor Kerstmis bereikten de sociale partners een eerde deelakkoord. De experts van de sociale partners, de 'sherpa’s', bereikten een akkoord over het welvaartvast maken van de uitkeringen, het verlagen van de werkgeverslasten, de verbetering van het minimumloon en het afbouwen van de jeugdlonen. De toplui van de sociale partners, zeg maar de Groep van Tien, moeten daarover echter nog hun zegen geven.

De regering-Di Rupo heeft de sociale partners tot midden januari de tijd gegeven om akkoorden uit te werken.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen