< Terug naar overzicht

Equal Pay Day valt symbolisch op 31 maart

De progressieve vrouwenbeweging zij-kant en ABVV-Vakbondsvrouwen organiseren op 31 maart voor de tweede keer een Equal Pay Day, waarop ze de loonongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan de kaak stellen. De datum is symbolisch: om het jaarloon van een man te verdienen, zou een vrouw drie maanden langer moeten doorwerken, tot 31 maart dus. Op diverse plaatsen in Vlaanderen en Brussel lopen er vandaag acties.

Het initiatief Equal Pay Day (EPD) blijft volgens de organisatoren nodig. Zij stellen dat er de jongste tien jaar geen verbetering is gekomen in de loonongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Het loonverschil zou gemiddeld 24% in bruto jaarloon en 12% in bruto uurloon bedragen. Vrouwen moeten dus gemiddeld één jaar en drie maanden werken om het loon te krijgen dat een man in één jaar tijd verdient.

Een gedeelte van de loonkloof tussen vrouwen en mannen valt te verklaren. Vrouwen worden minder betaald omdat proportioneel meer mannen in beter betaalde sectoren werken en beter betaalde beroepen uitoefenen. Vrouwen stromen niet door naar hogere functies en blijven geconcentreerd in lage, uitvoerende functies. Toch blijft meer dan de helft van het loonverschil tussen mannen en vrouwen onverklaard. Hier spelen vermoedelijk discriminaties mee in functiewaardering en in de vertaling van deze functiewaardering in salarisverschillen (zie ook HR Square nr. 28, oktober 2005, Nattevingerwerk en discriminatie).

ABVV-Vrouwen en zij-kant willen de EPD elk jaar organiseren en van deze dag het ijkpunt maken dat zal aangeven of en in welke mate de loonongelijkheid evolueert. Ze hopen de jaarlijkse Equal Pay Day ooit op 31 december te kunnen vieren, wanneer de lonen tussen mannen en vrouwen gelijk zullen zijn.

Bij onder meer Godiva, Solvay, Dexia, Fortis en de Nationale Bank en in de schoonmaak-, verzekerings- en handelssector wordt campagne gevoerd. Met de ludieke acties willen de organisatoren het publiek bewust maken en er bij de overheid op aansturen de loonongelijkheid aan te pakken. In Gent vindt een straattoneel plaats, op andere plaatsen worden chocoladen munten uitgedeeld – aan de vrouwen iets meer dan aan de mannen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen