< Terug naar overzicht

Enthousiasme daalt met dienstjaren

Heel wat werknemers verliezen hun enthousiasme voor hun baan wanneer het nieuwe er af is. Leeftijd speelt daarbij geen rol.

Een recente studie van het internationaal onderzoeksbureau Sirota Survey Intelligence, gespecialiseerd in attitudeonderzoek, toont aan dat anciënniteit en niet leeftijd de belangrijkste determinant is in het enthousiasme van een werknemer voor zijn job.
Zowel onder jonge als oudere werknemers daalt de werktevredenheid na het eerste jaar zienderogen. Over verschillende leeftijdscategorieën heen zijn gemiddeld 70% van de werknemers enthousiast gedurende het eerste jaar van tewerkstelling. Dit percentage daalt tot 53% na twee tot vijf jaar ervaring. Sirota ging de algemene tevredenheid na van 64.304 werknemers via attitudeonderzoek, bij verscheidene werkgevers.
Bedrijfscultuur, hoe het management medewerkers behandelt en welke houding leidinggevenden aannemen ten opzichte van werknemers, bepalen hoe groot het verlies aan enthousiasme zal zijn. Oudere werknemers starten in een nieuwe job met dezelfde hoop als jongere collega’s. Ze hebben dezelfde fundamentele verwachtingen ten aanzien van werk en werkgever. Het enthousiasme van een werknemer hangt af van de mate waarin aan die verwachtingen voldaan wordt tijdens de carrière.
Volgens deze enquête zou amper 14% van de organisaties enthousiaste personeelsleden hebben, terwijl 75% van de werknemers over het algemeen tevreden en minder dan 10% ontevreden is. Ongeveer de helft van de respondenten zegt geen of nauwelijks erkenning te krijgen, en bijna twee derden stelt dat de kans dat het management hen bekritiseert omwille van mindere prestaties veel groter is dan dat men geprezen wordt voor goed werk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen