< Terug naar overzicht

Enorme toename van computercriminaliteit in Belgische bedrijfswereld

Bijna zeven op de tien bedrijven in België werden het afgelopen jaar het slachtoffer van economische fraude. Daders maken meer en meer gebruik van computer en internet. Computercriminaliteit komt vanuit het niets in de top drie van vaakst voorkomende fraudetechnieken.

Dat blijkt uit de ‘Global Economic Crime Survey 2011’ van PricewaterhouseCoopers (PwC). Van de Belgische organisaties die het afgelopen jaar te maken kregen met economische fraude, geeft maar liefst 44 procent aan het slachtoffer te zijn geweest van cybercrime. Dit omvat onder andere datadiefstal, computervirussen, het hacken van computers, phishing en illegaal downloaden. Dit kan zowel door externe daders als eigen medewerkers.

Opvallend is dat Belgische bedrijven opvallend veel te maken krijgen met computercriminaliteit. Wereldwijd kreeg 23 procent van de bedrijven die slachtoffer werden van economische fraude, te maken met het fenomeen.

Verduistering van bedrijfsmiddelen blijft zowel in ons land als in de rest van de wereld de meest voorkomende vorm van economische misdrijven. Bijna 70 procent van de bedrijven in België worden hiermee geconfronteerd.

Een andere frappante conclusie uit het onderzoek is de enorme kloof tussen perceptie en realiteit: bedrijven onderschatten hun kwetsbaarheid en zijn vaker het slachtoffer van economische fraude dan ze zelf vermoeden. Het blijft dus een hardnekkig probleem en geen enkele sector blijft ervan gespaard.

Bedrijven moeten zich dan ook beter beschermen, want de economische schade is enorm. Voor één op de tien bedrijven (wereldwijd) die de voorbije 12 maanden met economische fraudegevallen werden geconfronteerd, bedroeg het geleden verlies meer dan 5 miljoen dollar.

Bron: PwC

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen