< Terug naar overzicht

Elke dag zes hulpverleners slachtoffer van geweld

Dagelijks worden in België zes hulpverleners slachtoffer van geweld bij het uitoefenen van hun opdracht.

Dat blijkt uit cijfers die CD&V-volksvertegenwoordiger Leen Dierick vroeg aan minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD).

Het aantal geweldplegingen op de zogenaamde ‘beroepen van algemeen belang’, zoals politieagenten, dokters, leerkrachten en personeel van het openbaar vervoer, bereikt de jongste jaren een verontrustend hoog niveau.

In 2007 registreerde de federale politie 1436 gevallen. Dat aantal liep in 2008 op tot 2426 en in 2009 tot 2439. Een onvolledige registratie voor het eerste semester van 2010 leverde al 1212 meldingen op. Elke dag worden in België dus zes hulpverleners slachtoffer van geweld tijdens hun opdracht.

Opvallend is dat in absolute cijfers het aantal incidenten in het Vlaams Gewest met 1287 veel hoger ligt dan de 641 incidenten in het Waals Gewest en 511 in het Brussels.

In verhouding tot de volledige cijfers over alle geweldsdelicten blijken er duidelijke verschillen tussen de gewesten. In 2009 maakte geweld tegen hulp- en openbare diensten 5,1 procent van alle geweldsdelicten uit in Brussel, tegenover 3,4 procent in het Vlaams Gewest en 2,1 procent in het Waals Gewest.

Bron: De Standaard

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen