< Terug naar overzicht

Elke dag arbeidsongeval met elektriciteit

Na enkele jaren van daling is in 2010 het aantal arbeidsongevallen met elektriciteit in België opnieuw gestegen naar 337. Agoria wil minder ongevallen op de werkvloer en heeft daarom een handleiding van goede praktijken voor werken aan en in de nabijheid van elektrische installaties opgesteld.

Omdat de huidige regels niet erg duidelijk zijn, heeft de technologiefederatie Agoria een praktische handleiding opgesteld. Naast elektriciens komen immers ook heel wat andere werknemers, zoals schoonmaakpersoneel of schilders, wel eens in contact met elektrische installaties. En ook die mensen blijken niet altijd op de hoogte van de mogelijke gevaren.

Niet iedereen is even goed op de hoogte van de risico’s. Dat blijkt ook uit de statistieken: in 2006 gebeurden in België 440 arbeidsongevallen met elektriciteit. In 2009 nam dit aantal af tot 313, maar in 2010 volgde opnieuw een stijging naar 337 ongevallen. Arbeidsongevallen met elektriciteit zijn bovendien vaak ernstig en kunnen tot zware brandwonden met zelfs dodelijke afloop leiden.

Agoria voert al enkele jaren acties rond preventie en het werken met derden. Nu lanceert de federatie ook een handleiding van goede praktijken voor installateurs van elektrische installaties.

De handleiding van Agoria is niet enkel bestemd voor specialisten die werken met elektrische installaties, maar ook voor opdrachtgevers van werken of werknemers die in aanraking komen met elektrische installaties, zoals onderhoudspersoneel of schilders. Want ook deze laatste categorieën moeten op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren.

Agoria wijst in dit kader op de onduidelijke wetgeving. De federale wetgever preciseert immers nergens welke personen een BA4- of BA5-opleiding nodig hebben.

Agoria vraagt de overheid ook strikter toe te zien op aannemersbedrijven die besparen op veiligheid, om op die manier met goedkope offertes contracten binnen te halen. Dat is oneerlijke concurrentie tegenover de leden van Agoria die wel in opleiding en preventie investeren.

De handleiding werd geschreven met de hulp van experts van bedrijven en overheid. Ze kan in het Nederlands en Frans worden gedownload op www.agoria.be/safety

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen