< Terug naar overzicht

Elf maanden zwangerschapsverlof in Noorwegen

De Noorse regering verlengt het zwangerschapsverlof voor moeders en het vaderschapsverlof met twee weken. Dat betekent dat vrouwen 49 weken betaald zwangerschapsverlof krijgen, mannen krijgen 14 weken. Anderzijds toont onderzoek dat vrouwen die snel terug aan de slag gaan, gezonder zijn.

Vanaf 1 juli 2013 krijgen vrouwen in Noorwegen gedurende 49 weken 100 procent loon uitbetaald. Daarna krijgen ze tot 59 weken (in plaats van 57) 80 procent van hun loon. Bij mannen gaat het volledig betaalde zwangerschapsverlof van 12 naar 14 weken.

De wet wil mannen meer betrekken in de opvoeding van de kinderen, maar ook de genderongelijkheid op het werk uitvlakken. Moeders zijn op het werk vaak het slachtoffer van hun langdurige afwezigheid.

Gezondheid


Amerikaans onderzoek toont aan dat moeders die kort na de geboorte van hun kind weer aan de slag gaan, op hun veertigste over het algemeen een betere fysieke en mentale gezondheid hebben dan moeders die thuisblijven.

Voltijdse banen leveren volgens de onderzoekers meer gezondheidsvoordeel op dan parttime functies, omdat deze minder baanzekerheid, benefits en salaris opleveren. De gunstige effecten worden volgens de onderzoekers veroorzaakt doordat werk de moeders een gevoel van doelmatigheid, controle en autonomie geeft.

Voor de studie bekeken de onderzoekers de situatie van 2450 moeders die hun kinderen kregen tussen 1978 en 1995.

Bron: De Standaard/PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen