< Terug naar overzicht

Eindelijk doorbraak cafetariaplannen op komst?

De krapte op de arbeidsmarkt, gecombineerd met de stijgende aandacht voor de integratie van werk en privé, verhogen de belangstelling van werkgevers voor flexibele beloning. Cafetariaplannen blijven nog een rariteit, maar wekken toch steeds meer interesse.

Recent onderzoek van SD Worx brengt aan het licht dat extralegale voordelen populairder blijven dan cash variabele beloning. De bedrijven voorspellen voor 2006 een salarisstijging van gemiddeld 3,8% met cao- en indexverhogingen inbegrepen. Deze verhoging wordt vooral opgeslorpt door vast salaris. Variabele beloning in cash stagneert. Om het verschil te maken tussen werknemers grijpen de werkgevers naar klassieke bonussen: GSM (94% van de bedrijven kent dit toe), bedrijfswagen (87%), hospitalisatie- en pensioenverzekeringen (85%). Ook de moderne technische snufjes – zoals internetaansluiting, PDA/organizer, blackberry – behoren meer en meer tot een gangbaar beloningspakket. Was -en strijkdiensten, cultuurcheques en andere extraatjes kennen een forse stijging.

De cafetariaplannen (het personeelslid kiest uit verschillende voordelen), die een flexibele vergoeding op maat van de individuele werknemer mogelijk maken, lijken ook aan belang te zullen winnen. Slechts 3% van de werkgevers gebruikt reeds deze optie, maar 13% wil haar in de nabije toekomst invoeren. Medewerkers kiezen in dergelijke cafetariaplannen in de eerste plaats voor het omruilen van vast loon voor extralegale voordelen. Loon inruilen voor meer vrije tijd in de vorm van extra vakantiedagen komt op de tweede plaats.

Volgens SD Worx kan een verklaring voor de toename van flexibele beloning gezocht worden in de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers zijn bereid hun pakket salarisvoordelen aan te passen aan de wensen van de werknemer zonder in de extremen van de vorige hoogconjunctuur te vervallen. De steeds ruimere aanwezigheid van verschillende leeftijdsgroepen en generaties en de evolutie van work-life evenwicht naar work-life integratie maken van cafetariaplannen een handig instrument.

Men onderzocht ook of de CO2-taks die in 2005 werd ingevoerd een invloed heeft op het bedrijfswagenprogramma van bedrijven. Bij één op vijf bedrijven laat de CO2-regeling zich inderdaad voelen. Van de geraadpleegde werkgevers heeft 15% het wagenpark aangepast en gekozen voor ‘groene’ wagens. Een kleine 4% trof andere maatregelen zoals het verlagen van het budget voor opties, verrekend in het ter beschikking gestelde leasebudget. Een aantal werkgevers koos ervoor een eigen bijdrage voor personeelsleden in te voeren of het bedrijfswagenprogramma af te bouwen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen