< Terug naar overzicht

Een vijfde minder opleidingscheques uitgegeven

Het aantal Vlamingen dat opleidingscheques ontving, is in 2011 met een vijfde gedaald. Alleen arbeidsmarktgerichte cursussen komen nog in aanmerking voor subsidie. Maar niet alleen hobbycursussen vallen uit de boot, ook navormingen, zo blijkt.

In de eerste tien maanden van 2011 kregen 119.000 werknemers opleidingscheques. Dat zijn er 29.000 minder dat in dezelfde periode van 2010. Zo blijkt uit cijfers die Vlaams minister van Werk Philippe Muyters bekendmaakte. Met de cheques past de overheid de helft van het inschrijvingsgeld van een cursus bij.

De daling volgt op een beperking van de opleidingen die in aanmerking komen voor de cheques. In augustus 2010 kondigde minister Muyters immers aan dat mensen die een opleiding wilden volgen uit liefhebberij, die in de toekomst zelf zouden moeten betalen. Opleidingscheques kunnen enkel nog aangevraagd worden voor arbeidsmarktgerichte cursussen en niet meer voor cursussen zoals bloemschikken, yoga of wokken.

Het aantal inschrijvingen met opleidingscheques daalde in alle sectoren. Voor de populaire cursussen ‘horeca en voeding’ kromp het aantal opleidingscheques met meer dan de helft.

Dit leverde een forse besparing op. In 2010 trok de Vlaamse regering 23,7 miljoen euro uit voor de opleidingscheques, tot oktober 2011 was dit maar 17,8 miljoen euro.

Ook voor cursussen beeldende kunst, muziek en kunst, en decoratie kunnen geen opleidingscheques meer aangevraagd worden. Dit heeft als gevolg dat leerkrachten veel minder navorming volgen.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen