< Terug naar overzicht

Eén op vijf grote bedrijven heeft diversiteitsplan

Ondanks de dalende werkloosheid bij allochtonen en ouderen hebben nog niet alle bedrijven de voordelen van een diversiteitsplan ontdekt. Uit de top 1000 van de grootste bedrijven in ons land heeft slechts een vijfde een diversiteitsplan.

Uit een tussentijdse balans van de Vlaamse diversiteitsplannen blijkt een stijgende interesse van bedrijven in allochtone en oudere werknemers. Alle streefcijfers voor deze groepen worden stelselmatig gehaald. Maar de opname van arbeidsgehandicapten verloopt minder vlot, zij blijven ondervertegenwoordigd. Tweede kanttekening is dat zowel allochtonen, ouderen als arbeidsgehandicapten oververtegenwoordigd blijven in de werkloosheidsstatistieken.

Daarnaast zien steeds meer bedrijven wel het nut in van een diversiteitsplan op de werkvloer. De teller staat begin 2008 op 2696, zo meldt het kabinet van Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (SP.A). Bovendien is men er gerust in dat de verwachte 550 diversiteitsplannen die daar dit jaar nog bovenop gaan komen, met gemak gerealiseerd zullen worden.

Toch blijkt dat nog niet alle bedrijven de voordelen van een goed diversiteitsbeleid ontdekt hebben. Een kleine steekproef in de top 1000 bedrijven van Trends leert dat 197 bedrijven al een diversiteitsplan ontwikkeld hebben. Dat is bijna één op de vijf. “Een redelijk cijfer, maar het kan beter”, aldus minister Vandenbroucke. “Natuurlijk is het een goede zaak voor de bedrijven als ze nadenken over wat diversiteit voor hen kan betekenen. Er moeten meer bedrijven komen die de voordelen zien van oudere werknemers, van allochtone werknemers én van arbeidsgehandicapten. Als overheid én als maatschappij investeren we in al die mensen.”

De minister stuurt alvast een infopakket over diversiteitsplannen naar alle 803 bedrijven uit de top 1000 die nog geen diversiteitsplan ontwikkeld hebben. Het pakket bevat enkele goede praktijken en een lijst van nuttige (contact)gegevens.


Meer weten? Surf naar www.vlaanderen.be/werk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen