< Terug naar overzicht

Eén op de zeven jobs is ‘onfatsoenlijk’

Bijna een derde van de Belgische werknemers heeft een kwalitatieve job, terwijl 14 procent een ‘onfatsoenlijke’ job heeft. 70 procent van de ‘goede’ jobs zijn in Vlaanderen te vinden.

Dat blijkt uit een universitaire studie bij 4000 Belgen over arbeidsomstandigheden. Typisch voor de kwalitatieve jobs zijn een hoog salaris, voltijds werk, carrièremogelijkheden, een omgeving met weinig risico enzovoort.

Volgens het rapport zijn er twee types jobs die beantwoorden aan deze criteria: kaderleden op directieniveau en de intellectuele, wetenschappelijke beroepen en administratief bedienden. Wat de kaderleden en bedrijfsleiders betreft, lijken Vlaamse werknemers daar gevoeliger voor te zijn dan andere Belgen.

De 'onfatsoenlijke' jobs houden eenvoudig repetitief werk in, zonder beslissingsbevoegdheid, in risicovolle omstandigheden en met een laag loon. Het gaat vooral om receptionisten, kappers, kassabediendes enzovoort. Deze beroepen worden meestal uitgevoerd door vrouwen en mensen met een lage opleiding.

Bron: Le Soir/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen