< Terug naar overzicht

Eén op de vijf Limburgse bouwbedrijven vreest afvloeiingen

Limburgse bouwbedrijven zijn niet optimistisch gestemd, nu het bouwverlof gedaan is. Meer dan een vijfde vreest in de komende maanden tot ontslagen te moeten overgaan. Meer dan de helft denkt het jaar slechter af te sluiten dan 2011.

Dat blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouwunie en Voka-Limburg. Meer dan de helft (52 procent) van de bouwbedrijven verwacht een daling van de winst in 2012. Meer dan een vijfde (21 procent) denkt erover na het personeelsbestand af te bouwen.

Bijna 18 procent zal het in 2013 met minder mensen doen. Toch is 17 procent van plan nog dit najaar extra mensen aan te werven, terwijl 7 procent in 2013 op zoek gaat naar nieuwe werknemers.

Naast de hoge loonkosten, spelen ook de laattijdige betaling van facturen, de prijsstijging van de grondstoffen en de verscherpte (buitenlandse) concurrentie een rol. 90 procent van de Limburgse bouwbedrijven verwacht projecten te verliezen aan buitenlandse concurrenten.

Buitenland


Toch denken bouwbedrijven tweemaal na voor ze werknemers ontslaan. Ze beseffen dat zodra de economie opnieuw aantrekt, de krapte op de arbeidsmarkt snel weer zal losbarsten. De helft van de bouwbedrijven zegt nu al dat het vinden van geschikte arbeidskrachten bepalend is voor de groei van het bedrijf.

Dat is dan ook voor bijna een derde van de bouwbedrijven de voornaamste reden om buitenlandse werknemers in dienst te nemen. Andere motieven zijn de lagere loonkosten en de positieve arbeidsattitude van buitenlandse bouwvakkers.

De vijver waar het meest in gevist wordt, is Oost-Europa. Twee op de drie buitenlandse arbeidskrachten in de bouw zijn van daar afkomstig.

Bron: Voka

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen