< Terug naar overzicht

Eén op de vier Belgen wil loon inleveren om dichter bij huis te werken

Ruim een kwart van de Belgen is bereid om loon in te leveren om dichter bij huis te kunnen werken. Mobiliteit is dus belangrijk voor de werknemer. Thuiswerk is één van de oplossingen, maar slechts één op de vijf bevraagden mag thuis werken. Eén op de twee Belgen is bovendien niet tevreden over zijn loon.

Dat blijkt uit de Salarisenquête 2012 van de KU Leuven en Vacature. De gemiddelde Belg met een voltijdse job verdient vandaag 3133 euro bruto per maand. Netto blijft daar 1984 euro van over.

In vergelijking met de vorige editie, 2010, is dat een lichte stijging, maar die is volledig toe te schrijven aan de indexering van de lonen.

Ruim een kwart (26 procent) is bereid om loon in te leveren om dichter bij huis te kunnen werken. Mobiliteit is dus belangrijk voor de werknemer. Thuiswerk is één van de oplossingen, maar slechts één op de vijf bevraagden (21 procent) mag thuis werken.

Ontevreden


Ook vindt bijna de helft van de Belgen (48 procent) zijn loon ‘lager dan wat hij rechtvaardig vindt'. Om rechtvaardig te zijn, moet het loon gemiddeld 305 euro stijgen. Vooral hoogopgeleiden vinden dat hun loonstrookje niet in verhouding staat met de inspanningen die ze leveren.

Een bescheiden 1 procent van de ondervraagden vindt dat hij te veel betaald wordt, 51 procent is tevreden met wat hij heeft.

Mannen zijn vaker tevreden over hun salaris dan vrouwen. Maar mannen zijn ook gulziger: als zij hun loon onrechtvaardig vinden, dan moet de opslag al 15 procent hoger zijn dan voor vrouwen om het billijkheidsniveau te bereiken.

Het gevoel niet naar waarde betaald te worden, heeft een erg negatieve invloed op de motivatie van werknemers. Wie ontevreden is, is tweemaal meer waarschijnlijk om van werkgever te veranderen (37 procent) dan zij die hun loon wél rechtvaardig vinden (18 procent).

Een hoger salaris is dan ook de belangrijkste reden om van job te veranderen (42 procent), gevolgd door meer uitdaging in de job (15 procent).

Bron: Vacature / De Morgen / De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen