< Terug naar overzicht

Eén op de tien Europese werknemers was al ooit depressief

Eén op de tien Europese werknemers bleef ooit thuis met een depressie. Werknemers houden hun mentale lijden ook verborgen voor hun werkgever. Eén op vier licht zijn baas niet in, veelal uit schrik om ontslagen te worden.

Dat blijkt uit een online-peiling van de European Depression Association (EDA) bij meer dan 7000 Europeanen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Denemarken, Turkije, Spanje en Frankrijk. De Britten (26 procent) kregen het vaakst de diagnose mee, de Italianen (12 procent) het minst.

Van wie ooit met een depressie worstelde, bleven Duitsers het meest thuis (61 procent). Met gemiddeld 41 dagen bleven ze ook het langst thuis. Tegelijk klaagden veel Duitse deelnemers aan de peiling over een gebrek aan ondersteuning van de werkgever. Een derde van alle 792 bevraagde managers stelde dat ze niet weten hoe ze depressieve werknemers moeten bijstaan.

Verborgen


De peiling maakt nog eens duidelijk dat heel wat werknemers hun mentale lijden verborgen houden voor de baas. Liefst één op de vier werknemers lichtte zijn werkgever niet in over zijn depressie. Een derde deed dat uit vrees om op die manier zijn baan te verliezen in deze economisch barre tijden.

Volgens EDA, een alliantie van organisaties, patiënten en dokters, is depressie de meest voorkomende mentale aandoening bij werkende mensen. In 2010 kostte depressie de Europese economie naar schatting 92 miljard euro.

Bron: De Standaard/De Tijd/Het Nieuwsblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen