< Terug naar overzicht

Eén op de drie migranten werkt onder opleidingsniveau

Migranten, geboren buiten de Europese Unie, willen graag werken, maar ondervinden vaak hinder van een gebrekkige talenkennis en wantrouwen tegenover de opleiding die ze in het buitenland genoten. Eén op de drie migranten zegt dan ook onder zijn opleidingsniveau te werken.

Dat blijkt uit de Immigrantenburgerraadpleging georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting en de Migration Policy Group. De raadpleging van niet in de EU geboren legale immigranten verzamelde de inzichten van meer dan 7000 mensen in 15 steden in zeven landen (België, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal en Spanje). In België werd de enquête gehouden in Brussel, Antwerpen en Luik.

Aan de hand van thema’s als werkgelegenheid, talen, participatie in de burgersamenleving en de politiek, familiehereniging, langdurig verblijf en burgerschap, toont het onderzoek de wens van migranten aan om te participeren op de arbeidsmarkt van het land waarin ze verblijven.

Eén van de obstakels daartoe is het wantrouwen tegenover de diploma’s die zij in het buitenland behaalden. Het gevolg is dat ongeveer één derde van de ondervraagde migranten een job uitoefenen waarvoor ze zich overgekwalificeerd voelen.

Drie op de vier migranten heeft het staatsburgerschap in het gastland of wil dat zo snel mogelijk hebben om zich meer thuis te voelen, een interessantere job te vinden en vlotter toegang te krijgen tot een verdere opleiding.

Bij de Antwerpse respondenten heeft 43 procent een betaalde baan. In Brussel gaat het over 51 procent en in Luik over 36 procent. Een groot deel is overgekwalificeerd voor de job die ze uitoefenen.

Als belangrijkste obstakel zien de migranten zelf hun gebrekkige talenkennis. Opvallend is ook dat een grote meerderheid van hen geen erkenning van hun diploma in België aanvroeg.

Bron: Koning Boudewijnstichting/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen