< Terug naar overzicht

Eén op de drie controles zwartwerk positief

Bij één op de drie controles op zwartwerk worden inbreuken vastgesteld. Vier jaar geleden was dit bij minder dan één op de vier controles het geval.

“De cijfers betekenen niet dat het zwartwerk is toegenomen, wel dat de controles veel doeltreffender zijn geworden”, zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). In 2013 wordt de strijd tegen zwartwerk en schijnzelfstandigheid nog opgevoerd.

In de strijd tegen de sociale fraude heeft de federale overheid dit jaar de controles opgetrokken, met speciale aandacht voor de bouw, de horeca en de vleessector. Zo was er afgelopen weekend nog een grote controle-actie in slagerijen, winkels en cafés rond de beroemde slachthuissite van Anderlecht.

Er komen ook nieuwe wettelijke mogelijkheden om de fraude te bestrijden. Opdrachtgevers worden vanaf januari 2013 hoofdelijk aansprakelijk voor het loon van onderaannemers. Grootwarenhuizen zullen, bijvoorbeeld, verantwoordelijk zijn als ze met transportfirma's werken die hun personeel aan dumpinglonen laten werken.

Verder komen er maatregelen die de strijd tegen schijnzelfstandigheid moeten vergemakkelijken en kunnen rechters fraude met fictieve detacheringen (waarbij werknemers zogezegd voor een buitenlandse firma werken die in eigen land lagere sociale bijdragen betaalt) beter aanpakken.

Bron: De Standaard / De Morgen / De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen