< Terug naar overzicht

Een job en toch arm

Miljoenen Europeanen leven in armoede, hoewel het gezin waarin ze leven een inkomen uit arbeid haalt. België telt 400.000 armen met werk.

Van alle armen in Europa leeft ongeveer de helft in gezinnen met een arbeidsinkomen. In de 15 oude lidstaten van de EU is gemiddeld 15% van de bevolking arm, 7% van de bevolking is arm ondanks de uitoefening van een job. Internationaal gezien doet België het zeer goed, met minder dan een derde van de armen in een gezin met een arbeidsinkomen. Van alle Belgen leeft 4% in armoede, ook al werkt er iemand uit dat gezin. Enkel Denemarken doet beter. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie, die ingekeken werd door de zakenkrant De Tijd.

Het rapport verschaft geen volledige duidelijkheid, maar wellicht zijn de werkende armen vooral alleenstaande moeders in precaire jobs. Werklozen, gepensioneerden en zelfstandigen lopen een groter risico op armoede dan werknemers. Ook laagbetaalde jobs in deeltijdse statuten of tijdelijke statuten zorgen voor risico’s.

Europarlementslid Anne Van Lancker (SP.A) wil de studie gebruiken als bewijs voor de stelling dat een beleid gericht op groei en jobs niet volstaat. De overheid moet blijvend aandacht hebben voor de kwaliteit van de jobs en de kwaliteit van de sociale bescherming.


(Bron: De Tijd)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen