< Terug naar overzicht

Een jaar uit het leven van een gevoelseconoom

Een werkgever benut nauwelijks 60% van het talent van de meeste werknemers. Voor dergelijke onthullingen zoekt de Nederlandse econome Henriëtte Prast een verklaring. Niet zelden doet ze dat gniffelend.

Een nieuwe beloningsvorm maakt opgang. Hij kost de werkgevers niets en wordt gegeerd door de medewerkers, althans door hoogbetaalde werknemers die hun echtgenoot/echtgenote willen inruilen voor een andere. Het gaat om een postnuptial agreement, zeg maar postnup. Een prenup was al gekend. Als Paul McCartney zo’n huwelijkscontract had getekend, dan had zijn scheiding hem geen financiële opduvel bezorgd. De postnup komt er bij een aanwerving of promotie: de werknemer en zijn partner moeten contractueel vastleggen dat de partner in het geval van echtscheiding geen aanspraak zal maken op het geld dat de medewerker zal verdienen. Het gebruik ontstond in de hedgefondssector. Medewerkers die als partner toetraden, moesten zo’n postnup tekenen.
“Het kost het bedrijf niets en het levert de man die van zijn vrouw af wil een enorm bedrag op. Wat een welvaartsverhoging: de onderneming blij, de werknemer blij en diens toekomstige tweede vrouw superblij”, commentarieert Henriëtte Prast in Een jaar uit het leven van een gevoelseconoom. De hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg komt wel vaker sarcastisch uit de hoek. De onderwerpen stuiteren alle richtingen uit, als een bal in een flipperkast. Maar de bundel springt niet op tilt.
Prast ontrolt immers een rode draad: ze gebruikt inzichten uit de economie, psychologie, biologie en neurologie om menselijk gedrag te verklaren. Dat doet ze met veel gevoel voor tongue in cheek. Tussendoor reikt ze ook HR-managers tal van inzichten aan, onder meer over beloningsverschillen, talent en verantwoordelijkheid.

Een jaar uit het leven van een gevoelseconoom
Henriëtte Prast
Bert Bakker,
143 blz.,
15 euro
ISBN 97890 351 3213 9

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen