< Terug naar overzicht

Een Griekse prinses en haar minnaar geven HRM-les

Voormalig HR-manager bij Delhaize Pierre Dumont gebruikt de Griekse mythologie als spiegel voor hedendaags personeelsbeleid.

nr1
PMC-voorzitster Chris Senecaut overhandigde gastspreker Pierre Dumont een geschiedenisboek, een eerbetoon bij de pensionering van de man die decennialang zijn stempel gezet heeft op de vernieuwing in het personeelsbeleid bij de Belgische grootdistributie.
Chris Senecaut en Pierre Dumont
Hendrik De Schrijver


De Griekse heldenverhalen van koning Minos, het monster Minotaurus in diens labyrint, de draad van prinses Ariadne en de redding van haar minnaar Theseus kunnen ons heel wat leren over hedendaags personeelsbeleid. Dat vindt althans Pierre Dumont, die onlangs met pensioen ging als HR-manager van winkelketen Delhaize. Midden december gaf hij tijdens een hoogst originele lezing voor de Personnel Managers Club (PMC) in het Antwerpse Eurotel een moderne invulling van enkele Griekse mythen, toegepast op typische problemen in het personeelsbeleid.

Valse profeten

Dumont stak van wal met het Kretenzische verhaal van koning Minos en de Minotaurus. Prompt schetste hij de hypothetische NV Knossos, een organisatie die kampt met problemen van misgelopen fusies, headhunting en gerechtelijke complicaties van contractbreuk. Dumont situeert dit verhaal in de huidige snel veranderende context van keiharde internationale concurrentie. Bedrijven moeten zich aanpassen om te overleven. Terloops waarschuwt hij dat men zich moet hoeden voor valse profeten, waaronder hij consultants rangschikt. Dumont zet ook het belang van een sterk leiderschap in de onderneming extra in de verf. Dat leiderschap mag niet alleen gebaseerd zijn op managementvaardigheden, maar dient ook uit te gaan van gezond verstand en een dito portie nederigheid.
Aan de hand van de mythe van Theseus licht Dumont de problematiek van successieplanning in ondernemingen toe. Hij wijst op het cruciale belang van empowerment en coaching à la Socrates op de agora. Dé katalysator op dit vlak is de omgang met fouten: zonder licence to fail kan je geen empowerment realiseren.

Passie is de sleutel

De beroemde draad van Ariadne vergelijkt Dumont voor de gelegenheid met een netwerkkabel. Waarmee hij zeker niet wil zeggen dat de kabel uitgegroeid is tot het geprefereerde communicatiekanaal. De glimlach is nog steeds de kortste weg tussen twee personen, persoonlijke communicatie is nog steeds de beste communicatie. Met deze vergelijking wil Dumont verduidelijken dat de kleinste communicatiefout noodlottig kan zijn voor een onderneming. Een beetje wantrouwen tegenover nieuwe technologie vindt hij dan ook op zijn plaats.
De drie mythen symboliseren meteen ook de grote uitdagingen die de carrière van Dumont bij Delhaize tekenden: internationale groei, opvolging in een familiebedrijf en nieuwe technologie. Net als in de mythische verhalen, vormt passie evenwel de hoeksteen. Passie voor wat je doet is de enige ware sleutel tot succes. Voeg daaraan een gezonde dosis moed toe en men heeft het profiel van een echte leider.
Pierre Dumont


1962: doctor in de rechten (VUB)
1964: treedt in dienst op de personeelsafdeling van Delhaize De Leeuw, bij het begin van de lange periode van snelle expansie van dit grootdistributiebedrijf
1970: raadsheer in sociale zaken bij het arbeidshof in Brussel
1971: personeelsdirecteur van Delhaize, een positie van waaruit hij het bedrijf mee door de crisis helpt
1984: raadgever van het directiecomité
1995: secretaris van het directiecomité
1998: directeur HRM Development
2001: senior vice-president Human Resources van de groep Delhaize

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen