< Terug naar overzicht

Een goed HR-beleid zorgt voor betere bedrijfsprestaties

Bedrijven waar de uitvoering van het HR-beleid optimaal verloopt, boeken tot 3,5 keer de omzet en meer dan tweemaal de winst in vergelijking met bedrijven waar de HR-praktijk minder goed in orde is.

Dat blijkt uit onderzoek van de Boston Consulting Group (BCG) en de World Federation of People Management Associations (WFPMA). Ze vergeleken goed presterende bedrijven met bedrijven die slechter draaiden aan de hand van 22 HR-taakgebieden. Voor hun onderzoek 'From Capability to Profitability: Realizing the Value of People Management' werden 4200 HR-professionals en managers ondervraagd in 100 landen.

Het effect op de economische prestaties van bedrijven was vooral zichtbaar in de volgende gebieden: werving, introductie van nieuwe medewerkers en retentie, talentmanagement, employer branding, performance management en beloning, en leiderschapsontwikkeling.

Organisaties die prioriteit verlenen aan deze zes belangrijkste HR-gebieden, blijken veel succesvoller bij het binnenhalen van de juiste talenten. Ze hebben een goed uitgestippelde strategie, handelen proactief en weten bedrijfsdoelen beter te matchen met talentvolle mensen.

Het rapport beveelt bedrijven aan eens goed te kijken naar wat hun inspanningen werkelijk opleveren. Het aantrekken, ontwikkelen en behouden van de juiste talenten moet de grootste prioriteit zijn voor organisaties. HR-afdelingen zouden daarom moeten stoppen met HR-taken die hier geen aantoonbaar resultaat bij opleveren.

Verschil tussen beter en minder presterende bedrijven


Het onderzoek bespreekt de belangrijkste verschillen tussen goed presterende en de minder succesvolle ondernemingen:

 • Leiderschapsontwikkeling: de best presterende bedrijven gebruiken vaker leiderschapsmodellen die beschrijven welke bijdrage een leider moet leveren en welk gedrag van hem wordt verwacht. Een leider moet op de eerste plaats een inspirerend people management hanteren. De organisatie ondersteunt de manager hierbij met HR-middelen als prestatiebeloning en loopbaanontwikkeling.

 • Talentmanagement: de beter presterende bedrijven beperken talentmanagement niet tot een relatief kleine kweekvijver voor topposities. In plaats daarvan hanteren ze een breed ontwikkelingsprogramma, waarmee ze ook internationaal talent proberen aan te trekken. Zo zorgen deze bedrijven actief voor carrière- en doorgroeimogelijkheden. Doorgroei hoeft niet altijd omhoog te gaan, maar kan ook zijwaarts bewegen. Door de individuele groei van werknemers te bevorderen, blijven ervaren professionals uitgedaagd en tevreden.

 • Performance management: goed presterende bedrijven hanteren een systeem van prestatiemanagement dat volkomen transparant is. Door eerlijk en transparant prestaties te meten, gekoppeld aan een duidelijke beloningsstructuur, bevorderen zij zo een cultuur waarbij prestaties leveren loont. Maar naast prestaties, zijn ook heldere normen en verwachtingen van belang. De beste bedrijven belonen daarom niet alleen prestaties, maar ook gewenst gedrag.


 • Bron: People Management/Personeelsnet

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen