< Terug naar overzicht

Economische crisis doet arbeidsmigratie niet dalen

De toename van het aantal verleningen van arbeidskaarten compenseert de daling aan nieuwe aanvragen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse administratie.

Belgiƫ legde als een van de laatste EU-leden tot voor kort nog altijd beperkingen op aan inwoners van de Centraal-Europese landen die hier wilden komen werken. Werkgevers die hen wilden inschakelen voor 35 specifieke knelpuntberoepen konden wel een tijdelijke vergunning (arbeidskaart B) aanvragen.
Vanaf 1 mei 2009is dat dus niet meer nodig. Ook voor niet-knelpuntberoepen kunnen Centraal-Europeanen hier dan vrij en legaal terecht. De beperkingen blijven nog wel tot eind 2011 gelden voor de burgers van de laatst toegetreden lidstaten, Roemeniƫ en Bulgarije.
Ondertussen wordt de arbeidsmarkt wel zwaar getroffen door de economische crisis. Toch blijven de ondernemingen volop een beroep doen op de Centraal-Europeanen, blijkt uit cijfers van de Vlaamse administratie. In het eerste kwartaal van dit jaar werden zelfs iets meer arbeidsvergunningen verleend dan in dezelfde periode van 2008.
Het totale aantal toegekende arbeidskaarten B steeg met 3 procent tot 7715. Ruim driekwart van die kaarten (5975) slaat op de knelpuntenregeling voor EU-burgers. Ook daar werd een stijging op jaarbasis met 2,8 procent vastgesteld.

Relativeringen


Daarbij moeten twee belangrijke relativeringen worden aangebracht.
 • 1.Het aantal nieuwe aanvragen daalt wel degelijk. Tussen januari en maart werden 1682 nieuwe arbeidskaarten voor knelpuntberoepen toegekend. Dat is 31,8 procent minder dan vorig jaar. Maar tegelijk stijgt het aantal verlengingen van bestaande arbeidskaarten met 28,3 procent tot 4293. Het gaat zowel om personen die hier al verblijven, als om mensen die zich weer aandienen na een verblijf in hun thuisland. Dat laatste fenomeen doet zich vooral voor in de seizoensgebonden tuinbouw. Centraal-Europeanen die hier al een voet in huis hebben, slagen er dus doorgaans in aan de slag te blijven. Maar voor nieuwkomers wordt de toetreding wel degelijk afgeremd.

 • 2.Het is belangrijk om naar de sector te kijken. Van oudsher is de land- en tuinbouw goed voor ruim de helft van alle arbeidskaarten. Die sector is seizoensgebonden maar nauwelijks conjunctuurgevoelig. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 3721 arbeidskaarten afgeleverd voor de land- en tuinbouw. Dat zijn er 591 of 18,9 procent meer dan in dezelfde periode van 2008. Het aantal kaarten voor de andere knelpuntberoepen daalde met 428 eenheden of 16 procent. Er was vooral minder vraag naar lassers, metselaars en monteerders.


 • In dit hele verhaal moeten we wel rekening houden met het feit dat de arbeidskaarten slechts een zeer gedeeltelijk beeld geven van de Centraal-Europese aanwezigheid op onze arbeidsmarkt. Naast het zwarte circuit zijn er ook (half)legale technieken zoals detachering en schijnzelfstandigen.

  Bron: De Tijd

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen