< Terug naar overzicht

E-HRM: processie van Echternach?

E-HRM is wel degelijk doorgebroken, maar ontwikkelt zich traag. Veel organisaties houden de knip op de portemonnee voor nieuwe investeringen, terwijl een groot aantal systemen veroudert. Dat is de voornaamste conclusie uit een recent onderzoek van het Amerikaanse magazine Workforce.

Anno 2003 blijven papier en formulier dominant in de administratieve relatie tussen werknemers en de personeelsdienst. De goede oude loonbrief doet het nog steeds in bijna 82% van de gevallen. Dit werd vastgesteld op basis van enquête van Workforce en de HR-consultancy Findley Davies in de VS. Ongeveer 71% van de respondenten blijven vertrouwen op papier voor prestatiemanagement, 65% voor de registratie van benefits. Zelfs tijds- en aanwezigheidsregistratie gebeuren nog in 52% van de gevallen op papier. Selfservice via intranet of internet wint het in slechts één geval van het papier: voor de bekendmaking en reactie op vacatures (49,5% van de organisaties schakelt hiervoor het intranet in; 37,5% gebruikt het internet). Maar zelfs op dit terrein blijft papier opvallend aanwezig in 45% van de organisaties en verrast het dat de elektronische kanalen na al die jaren niet meer gewicht in de schaal leggen. Voor werknemersenquêtes gebruikt 45% van de organisaties papier (dat is meer dan de helft van de organisaties die effectief personeelsenquêtes houden). Eerste conclusie: intranet en internet hebben weliswaar een stevige positie verworven – vooral voor het vacaturegebeuren, tijds- en aanwezigheidsregistratie en personeelsenquêtes – maar zijn nog niet zo belangrijk als we een paar jaar gelden hadden kunnen verwachten. Het zal nog jaren duren vooraleer e-HRM de algemene norm wordt. Zeker omdat de meeste organisaties geen spectaculaire investeringen in nieuwe technologie verwachten.

Voor de volgende 18 maanden stelt 36% van de organisaties dat ze hun budget voor e-HRM stabiel zullen houden, terwijl 24% zelfs de broeksriem zal aanhalen. Slechts een klein kwartjes zal extra budget vrijmaken. Dat belooft inderdaad weinig spektakel, zeker als men weet dat bijna de helft van de HR-systemen ouder is dan drie jaar een ruim een derde zelfs ouder dan vier jaar. Een beetje vreemd tegen deze achtergrond is dan weer dat toch twee op drie respondenten voorspellen dat er meer gebruik zal gemaakt worden van HR-technologie.
Aarzeling, traagheid en onduidelijkheid over de opbrengst van de investering blijven prominent aanwezig met betrekking tot e-HRM.

(bron: www.workforce.com)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen