< Terug naar overzicht

E-HRM: dure hype of efficiënt hulpmiddel, ook in België?

Het HRM Centre van de Vlerick Leuven Gent Management School onderzocht of Belgische bedrijven écht gebruikmaken van e-HRM. En legt uit wat e-HRM is.


Onder invloed van e-HRM vindt er momenteel een rolverschuiving binnen de HR-functie plaats. In ondernemingen waar al behoorlijk met e-HRM gewerkt wordt, houden de HR-medewerkers zich steeds minder bezig met administratieve taken. De computer kan de operationele en administratieve HR-taken niet alleen op grote schaal uitvoeren, hij kan die klussen ook efficiënter maken. Daardoor komen tijd en middelen vrij.


Die automatisering impliceert dat de personeelsafdeling vrij drastisch afgeslankt kan worden. Maar dat zou erop neerkomen dat er niets verandert. Dat zou zelfs kunnen wijzen op een pak-de-poen-en-vlucht-mentaliteit, op de aloude stelling dat het personeelsmanagement zo weinig mogelijk mag kosten. Personeelsbeleid, welk beleid?


Bedrijven die het nut van een goed geolied personeelsbestand en van gemotiveerde medewerkers inzien, beseffen dat die gespaarde tijd en middelen beter besteed worden aan meer kwalitatieve HR-taken. Enkele voorbeelden? Het stimuleren van de betrokkenheid, optimaliseren van leerprocessen, begeleiden van veranderingen en formuleren van een doordacht HR-beleid dat afgestemd is op de bedrijfsstrategie. In die verschuiving vinden we de nieuwe rollen van de HR-professional.


Die nieuwe HR-rol wordt opgemerkt door Dirk Buyens, Isabel Brysse en Jan Van Bree in E-HRM in kaart, de neerslag van hun literatuurstudie én van hun onderzoek naar de mate waarin de grootste Belgische bedrijven gebruikmaken van e-HRM. Per onderdeel worden ook de voor- en nadelen van het werken met e-HRM besproken. Dirk Buyens is hoofd van het HRM Centre aan de Vlerick Leuven Gent Management School. De co-auteurs Brysse en Van Bree zijn wetenschappelijk medewerker aan de Vlerick Leuven Gent Management School.
Een uitgebreide bespreking vindt u in HR Square nummer 11 van februari 2004. Daar belichten we ook kort de round-up die het onderzoek oplevert over e-HRM in België, over het gebruik ervan bij administratieve zaken, bij de rekrutering, de selectie en opleidingen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen