< Terug naar overzicht

Duodag in Halle-Vilvoorde: werkzoekenden met arbeidshandicap in het bedrijf

Op 25 maart 2010 organiseert RESOC Halle-Vilvoorde samen met haar partners voor de eerste keer een ‘Duodag’. 37 werkgevers zetten hun deuren open, zodat 40 werkzoekenden met een handicap een dag kunnen meedraaien in een job die hen aanspreekt. De werkzoekende vormt een duo met een werknemer van het bedrijf.

Veerle Vanderhulst, projectontwikkelaar diversiteit RESOC Halle-Vilvoorde: “Met de Duodag willen we de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap in het normaal economisch circuit bevorderen. Dit is anno 2010 nog steeds nodig, omdat werkgevers vaak vooral drempels zien bij de aanwerving van personen met een handicap, in plaats van hun competenties. Nochtans bieden ze een enorm potentieel aan valabele arbeidskrachten.”

De campagne voor de eerste Duodag in Halle-Vilvoorde was een groot succes. Niet minder dan 37 bedrijven willen deelnemen aan de duodag. Verschillende grote bedrijven doen mee zoals Colruyt, ISS en McDonald’s. Ook de uitzend levert verschillende enthousiaste duobedrijven (Adecco, Randstad, T-groep en USG Financial Forces).

Ook kmo’s, zoals Van Os-Sonnevelt in Londerzeel, B&M in Merchtem en Orisma in Dilbeek, zetten hun deuren open. Binnen de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Liedekerke, Steenokkerzeel en Zemst worden eveneens vier duoplaatsen ingevuld. De social- en nonprofitorganisaties uit de regio zijn samen goed voor nog eens 16 duoplaatsen.

Er zijn jobprofielen in de administratie, verkoop, magazijn, als productiemedewerker, onderhoudsmedewerker, callcentermedewerker en andere. GTB, Joblink en VDAB hebben voor de beschikbare plaatsen werkzoekenden gevonden. Werkgevers die vragen hebben over het aanwerven van personen met een handicap, kunnen bij hen terecht of bij de jobkanaalconsultenten van Voka, Unizo of Verso.

Duodag is mogelijk dankzij subsidies toegekend in het kader van een VESOC-actieplan 2008. Dat diversiteitsproject kadert in het Vlaamse impulsbeleid ‘Evenredige arbeidsdeelname en Diversiteit (EAD)’. Meer infor: www.werk.be/beleid/div/.

De volgende partners staan in voor de realisatie:
- RESOC staat voor Regionaal Sociaal-Economisch Overlegcomité en is een vergadering waar het overleg plaatsvindt tussen werknemersorganisaties, werkgeversorganisaties en lokale overheden (steden, gemeenten, provincie).
- GTB is gespecialiseerde trajectbepaling en begeleiding voor personen met een arbeidshandicap. GTB begeleidt personen met een arbeidshandicap om een gepaste job te vinden en te houden en werkt nauw samen met de VDAB.
- Joblink is een dienst voor gespecialiseerde opleiding, begeleiding en bemiddeling voor werkzoekenden met een arbeidshandicap, vijftigplussers, kortgeschoolden en allochtonen die moeilijkheden ervaren bij het vinden van een job.
- De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) zorgt ervoor dat werkzoekenden en werkgevers elkaar vinden op de arbeidsmarkt.
- Het Steunpunt Handicap en Arbeid is opgericht om diversiteitsconsulenten extra te ondersteunen met betrekking tot handicap.
- Het gebruikersoverleg handicap & arbeid is een platform van gebruikersorganisaties van mensen met een handicap en chronische ziekte.
- Via de actie Vooruitzenden geeft de uitzendsector een concrete invulling aan de engagementen opgenomen in het sectorprotocol met de Vlaamse regering.
- Jobkanaal is een initiatief van Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen), Unizo (de Unie van Zelfstandige Ondernemers) en Verso (Vereniging voor Social Profit Ondernemingen) met de steun van de Vlaamse overheid.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen