< Terug naar overzicht

Duizenden vacatures onbereikbaar voor Waalse werklozen

Unizo wil dat er een actieplan komt om meer Walen aan het werk te krijgen in Vlaamse kmo’s in de grensstreek met Wallonië. Vooral het openbaar vervoer in de regio moet verbeterd worden.

Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, berekende op basis van VDAB-cijfers dat er vorig jaar bij Vlaamse kmo’s in de grensstreek met Wallonië meer dan 12.000 knelpuntvacatures open stonden voor laaggeschoolden. Het gaat vooral om jobs in de bouwsector, transport en logistiek en de horeca in de VDAB-regio’s Aalst-Oudenaarde, Hasselt, Kortrijk-Roeselare, Leuven, Tongeren en Vilvoorde. Alleen al in december waren er volgens de Unizo zowat 1500 vacatures.
“Voor dit soort jobs is geen goede kennis van het Nederlands nodig. Dat bewijzen de vele Fransen die aan de slag zijn in West-Vlaanderen”, stelt Unizo. “Bovendien liggen deze kmo’s dicht bij de taalgrens, ook de afstand mag dus geen probleem zijn.” Toch zijn de bedrijven niet te bereiken. “Het openbaar vervoer tussen Wallonië en industriegebieden in Zuidwest-Vlaanderen, Ninove, Ronse, Oudenaarde, Tienen, Leuven en Limburg is een probleem”, zegt Unizo. “Oudenaarde, Ronse en Ninove zijn niet bereikbaar met het openbaar vervoer voor Waalse werkzoekenden. Een drempel die moet weggewerkt worden om Waalse werkzoekenden in de Vlaamse kmo’s aan het werk te krijgen.”
Om het openbaar vervoer meer te richten op woon-werkverkeer tussen Vlaanderen en Wallonië, wil Unizo overleggen met de openbare-vervoersmaatschappijen MIVB, TEC en De Lijn. De ondernemersorganisatie wil ook rond de tafel zitten met VDAB, Actiris en Forem om werkzoekenden en werkgevers dichter bij elkaar te brengen.
De VDAB zegt intussen dat er in de praktijk al heel wat initiatieven zijn om Walen aan het werk te krijgen in Vlaamse kmo’s aan de taalgrens. Woordvoerster Nancy Vercammen somt op: “Cursussen Nederlands, jobbeurzen en een dagelijkse uitwisseling van vacatures voor knelpuntberoepen tussen de VDAB en zijn Waalse en Brusselse tegenhangers, Forem en Actiris.” Daarnaast is er ook de vzw Synerjob, die zich buigt over de interregionale mobiliteit en is er de taalondersteuning die werkgevers krijgen. Concrete cijfers op de resultaten plakken is volgens Vercammen moeilijk: “De samenwerking is nog jong en wordt voortdurend bijgestuurd.”
Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (SP.A) heeft al beloofd een gesprek te starten tussen de Vlaamse en Waalse vervoersmaatschappijen over het aanbod aan bussen dat de taalgrens oversteekt. Volgens de minister is dat aanbod momenteel te klein.

(Bron: Knack, Unizo)

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen