< Terug naar overzicht

Duitse lonen sterk gestegen

De Duitse lonen zijn in juli met 3,2 procent gestegen, de hoogste stijging in vier jaar. Dat staat in scherp contrast met de besparingen in de rest van de eurozone.

Het is geleden van oktober 2008 dat de Duitsers hun loon nog in die mate zagen toenemen. De lonen zijn in Duitsland dit jaar sneller gestegen dan de inflatie, die er rond 2 procent draait.

Verwacht wordt dat de Duitse consumenten nu meer zullen uitgeven en op die manier ook de import uit andere lidstaten van de eurozone een boost geven. Hoewel Duitsers veeleer spaarzaam zijn van aard, heeft de consumptie er toch voor gezorgd dat de economie in de eerste drie maanden van dit jaar met 0,5 procent gestegen is.

De Hans Böckler Stichting, die de Duitse loonevolutie onderzoekt, verwacht dat de lonen dit jaar met 2,7 procent zullen stijgen, tegenover 1,5 procent vorig jaar. Volgens berekeningen van de stichting zijn de Duitse lonen tussen 2001 en 2009 met 6,3 procent gedaald, als enige Europese land. Dankzij jaren van loonmatiging heeft de Duitse economie de financiële crisis en de eurocrisis gemakkelijker doorstaan dan andere lidstaten.

In de rest van de eurozone, vooral in de zuiderse lidstaten, stegen de lonen wel, wat één van de redenen is dat de concurrentiekracht in de eurozone zo ongelijk is. Dat de Duitse lonen nu sneller stijgen dan de inflatie, is dan ook goed nieuws voor de andere lidstaten. Het maakt de 'interne devaluatie', zowel reële loondalingen als prijsdalingen, die Zuid-Europese landen moeten doorvoeren om hun concurrentiekracht te herstellen, iets minder pijnlijk.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen