< Terug naar overzicht

Duidelijk alarmsignaal: vorig jaar verdwenen ruim 16.000 jobs in kmo’s

In 2012 verdwenen bij de Vlaamse kmo’s naar schatting 16.208 arbeidsplaatsen. In nagenoeg alle sectoren verminderde het aantal arbeidsplaatsen. Algemeen daalde de structurele werkgelegenheid met 2,5 procent.

Dat blijkt uit de KMO Tewerkstellingsmonitor van Unizo en HR-dienstengroep ADMB. In nagenoeg alle sectoren ging het aantal arbeidsplaatsen omlaag.

De grootste daling was er in de horeca (-8,2 procent), gevolgd door de transportsector (-4,9 procent), bouwsector (-4,3 procent) en de distributiesector (-3,7). Enkel bij de vrije en intellectuele beroepen ging de tewerkstelling erop vooruit met 4,3 procent.

“Personeel afdanken, is voor veel kmo’s pas een allerlaatste redmiddel. Ondernemers leveren als het moeilijk gaat nog liever zelf in dan op personeel te besparen. Toch zien we zoveel banen verdwijnen”, zegt Unizo.

De ondernemersorganisatie herhaalt dan ook haar pleidooi voor een structurele lastenverlaging, een hervorming van de index en een meer flexibele arbeidsregeling. “We blijven op dezelfde nagel kloppen tot hij erin zit. Meer dan 16.000 jobs die verdwijnen, bewijst nog maar eens dat het niet goed zit met het ondernemersklimaat. De gevraagde maatregelen zijn nodig om het tij te keren.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen