< Terug naar overzicht

Drieduizend overtredingen tegen zwartwerk

De nieuwe overheidsdienst tegen zwartwerk SIOD heeft op acht maanden tijd al drieduizend overtredingen vastgesteld. Dat gebeurde bij een op zes gecontroleerde werknemers of bedrijven.

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) bestaat acht maanden. De dienst is een samenwerking van de Sociale Inspectie, de Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA), de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) en het Toezicht Sociale Wetten.

Minstens twee keer per maand voert de dienst in elk gerechtelijk arrondissement een controle uit. Doelwit van de controles zijn vooral de sectoren waar vaak gefraudeerd wordt zoals bouw, schoonmaak en horeca. Het gaat over extra controles, boven de dagelijkse controles van de vier diensten.

Van de bijna 4557 werkgevers en 13.832 werknemers die de vier inspectiediensten tussen juli 2006 en februari 2007 gezamenlijk controleerden, bleken er 3033 niet in orde te zijn. In één op de zes gevallen werd een inbreuk vastgesteld op de wetgeving. “Vooral in de bouw-, schoonmaak- en horecasector wordt nog zwaar gefraudeerd”, zegt federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven (sp.a), die zich erg tevreden toonde met de resultaten. De inbreuken hebben vooral betrekking op gesjoemel met de aangifte van het personeel (30%) en het misbruik van het statuut van deeltijdse werknemers. In 16% van de gevallen waren werknemers illegaal aan de slag.

De cijfers liegen niet en ook de gevolgen kunnen tellen. De bedrijven of de werknemers krijgen onmiddellijk een boete of worden - wanneer het misdrijf te frappant is - strafrechterlijk vervolgd. Minister Vanvelthoven hoopt dat de repressieve aanpak een preventief effect zal krijgen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen