< Terug naar overzicht

Dommer door werken onder niveau

Bijna één op de zes starters zou op de arbeidsmarkt een baan onder zijn niveau accepteren. Niet erg, maar daar moet je niet lang in blijven hangen, zeggen wetenschappers. Want dan daalt je IQ.

Het Nederlandse studententijdschrift Memory Magazine ondervroeg ruim tweeduizend starters, van wie een deel al een baan heeft.
Enkele opvallende cvaststellingen:
 • 62 procent zou ook een lager maandsalaris accepteren voor zijn job.

 • Ruim 55 procent zou genoegen nemen met bruto 200 euro minder.

 • Meer dan de helft van de ondervraagden verwacht dat het dit jaar langer duurt een baan te vinden dan vorig jaar.


 • Andries de Grip van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) vindt de cijfers niet zorgwekkend. Het is volgens hem vrij gebruikelijk dat pas afgestudeerden bij een eerste baan lager instappen, hoewel het per studierichting verschilt: “Geneeskundestudenten beginnen meestal wel in een passende baan, maar studenten recht, sociale economie en letteren zien we op grote schaal banen onder hun niveau aannemen.”
  Anderhalf jaar na het afstuderen doet 35 procent van de academici en 20 procent van hbo'ers (te vergelijken met Belgische hogeschoolstudenten) dat nog steeds, blijkt uit onderzoek.

  IQ daalt door lage functie


  De Grip raadt aan niet te lang in een ‘te makkelijke’ baan te blijven hangen. Werken onder je niveau kan namelijk leiden tot stigmatisering. "Werkgevers vragen zich dan af of je überhaupt wel goed genoeg bent voor een hogere functie en je kennis en vaardigheden kunnen eronder lijden.”
  Bovendien is uit onderzoek gebleken dat door een té makkelijke baan je IQ daadwerkelijk naar beneden gaat. De Grip: “Liever gezegd: het niveau waarop je werkt kan effect hebben op aspecten die tot je IQ worden gerekend”.
  Uit onderzoek van het ROA onder werknemers die zes jaar of langer onderpresteerden, is gebleken dat hun geheugen en snelheid waarmee gegevens worden verwerkt, waren verminderd en hun verbale vermogen was achteruitgegaan.

  Bron: Intermediair

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen