< Terug naar overzicht

DNA bepaalt werkstress

Of een werknemer zich gestrest voelt op het werk, wordt meer bepaald door zijn genen dan door zijn werkgever of arbeidsomgeving.

Timothy Judge, hoogleraar Management aan de business-school van de University of Notre Dame, onderzocht de invloed van genen op de tevredenheid, gezondheid, stress en zelfevaluaties van werknemers. De deelnemers aan het onderzoek waren allemaal tweelingen, waarvan er sommigen samen waren opgevoed en anderen apart.

Judge concludeerde dat gevoelens van stress en de gevolgen daarvan op de tevredenheid en gezondheid van werknemers meer worden bepaald door erfelijke oorzaken dan door omgevingsfactoren.

Het heeft voor werknemers dan ook weinig zin om van baan te veranderen wanneer zij hun huidige werkplek te stressvol vinden, zegt Judge, tenzij ze onder ogen zien hoe ze zelf zijn 'voorgeprogrammeerd'.

Overigens vindt Judge niet dat zijn onderzoek werkgevers een vrijbrief geeft om niets te doen aan de arbeidsomstandigheden in hun bedrijf. Het blijft ieders verantwoordelijkheid om zich in te spannen voor een werkplek met zo min mogelijk stressfactoren.

Bron: University of Notre Dame

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen