< Terug naar overzicht

Diversiteit levert winst op

Diversiteit op de werkvloer is een sterke troef voor het bedrijfsleven. Daar zijn zowel autochtone als allochtone werknemers van overtuigd.

Diversiteit loont. Door de mix van achtergronden kunnen teams productiever en creatiever zijn, kunnen bedrijven kansen grijpen, en verbeteren de sfeer en de bedrijfscultuur. Dat blijkt uit een onderzoek van Manpower Nederland. Allochtone en autochtone medewerkers houden er dezelfde mening op na.

De respondenten raden werkgevers aan om meer inzicht te verwerven in het aantrekken van allochtoon talent en de daarbij horende interculturele communicatie. Op die manier hebben werkgevers een antwoord op de krapte op de arbeidsmarkt. En ze kunnen inspelen op de veranderende thuis- en internationale markt.

Momenteel zijn allochtonen positiever over de manier waarop hun eigen werkgever omgaat met diverse culturen dan autochtonen, maar ze zien nog wel veel onbenut potentieel. Volgens hen heeft dat drie redenen:


- Werkgevers weten onvoldoende hoe allochtoon talent te werven en behouden.

- Er is weinig zicht op cultuurspecifieke kennis en kunde.

- Er zijn nog steeds missers in communicatie en beoordeling.


Het onderzoek suggereert ook dat de invulling van ambitie verschilt. Autochtonen geven vaker blijk van een vorm van ambitie die sterk persoonlijk getint is. Competitie met anderen is minder van belang, en succes wordt minder afgemeten aan de maatschappelijke of carrièrepositie die men in vergelijking met anderen heeft bereikt. Voor allochtonen zou het beklimmen van de maatschappelijke ladder wel belangrijk zijn. Ze willen een hoge maatschappelijke positie bereiken en de (financiële) status die daarbij hoort. De invulling van ambitie is minder strikt persoonlijk, maar wordt afgemeten aan zichtbare factoren: positie, status, welvaart.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen