< Terug naar overzicht

Diversiteit kan je leren

Meer kortgeschoolden inschakelen, allochtonen werven of vrouwen laten doorstoten? Bedrijven kunnen het leren.

Het Vlaams ESF-agentschap (Europees Sociaal Fonds) stelt vanaf vandaag via het internet een pak instrumenten ('tools') ter beschikking aan personeelsmanagers van bedrijven en organisaties waarmee ze kunnen leren hoe ze 'diversiteit' in de praktijk kunnen brengen. Alle instrumenten zijn gedistilleerd uit concrete projecten in grote en kleinere ondernemingen die het met vallen en opstaan zelf hebben geleerd. Het ESF-agentschap zegt dat de tools speciaal zijn afgestemd op kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's).
Het Vlaams agentschap is vrij zeker van de kwaliteit van zijn dossier. Begin volgend jaar gaat het die aanbieden aan heel de Europese markt. Voorlopig is het aanbod nog beperkt tot Vlaanderen.
De 'tools' gaan onder meer over het aantrekken van kortgeschoolden om die klaar te stomen voor functies waarvan traditioneel gedacht wordt dat die best aan hogergeschoolden gegeven worden. Deze 'tool' stoelt op de ervaringen van Sports World, een keten van sportwinkels die zo zijn tekort aan 'geranten' wegwerkte.
De Toyota-ervaringen vormden de basis van een instrument dat bedrijven kunnen gebruiken om de remmen weg te werken die in hun aanwervings- en doorstromingsbeleid spelen voor groepen zoals vrouwen, allochtonen, ouderen, enzovoort.
Janssens Pharmaceutica was de inspiratiebron voor een personeelsbeleid dat gelijke kansen geeft aan mannen en vrouwen.
Uit de ervaringen van de bouwsector in Oost-Vlaanderen is ook een 'tool' ontwikkeld om mannen en vrouwen gelijke kansen te geven in bepaalde beroepen.
Het ESF-agentschap zegt dat zo'n personeelsbeleid niet alleen om sociale redenen nodig is. Bedrijven hebben het almaar moeilijker om mensen te vinden. De redenering van het ESF-agentschap luidt dat alleen wie zich het voeren van een diversiteitsbeleid eigen maakt, morgen nog voldoende arbeidskrachten zal vinden, de anderen niet.

www.mv-united.be

De Standaard, 13 december 2007

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen