< Terug naar overzicht

Discriminatie blijft welig tieren in uitzendsector

Uitzendconsulenten krijgen bijna dagelijks een vraag van werkgevers om kandidaten van een bepaald geslacht, etniciteit of leeftijd uit de sollicitatie te weren.

Randstad liet 26 consulenten een week lang alle nieuwe aanvragen van klanten uit verschillende sectoren noteren. Daaruit bleek dat zo’n 15 procent van de 95 aanvragen een discriminerende vraag bevatte. Bedrijven gaan het makkelijkst over de schreef wat het geslacht, de leeftijd en de etniciteit betreft. Opmerkelijk is wel dat de discriminerende aanvragen mondeling toegevoegd worden.

In zeven gevallen gaf de werkgever aan dat hij geen of juist wel mannelijke of vrouwelijke uitzendkrachten wilde. Anderen wilden dan weer geen sollicitanten van een bepaalde leeftijd of herkomst. Soms bevatte één aanvraag zelfs meerdere discriminerende criteria, zoals het specifiek vragen naar een jonge vrouw.

In het hoofdkantoor kwamen de voorbije twee jaar 229 discriminatie-dossiers op tafel. Het merendeel van de bedrijven kon er evenwel van overtuigd worden om zijn aanvraag aan te passen. De voorbije twee jaar heeft Randstad de samenwerking met acht bedrijven stopgezet door de discriminerende eisen.

Recent onderzoek van sectorfederatie Federgon toont aan dat een derde van de interim-kantoren op de discriminerende vragen van klanten inging. Vooral bij kleine kantoren stelden de 'mystery shoppers' van Federgon discriminatie vast. De ombudsdienst van Federgon ontving het afgelopen jaar 90 klachten van uitzendkrachten, waarvan 18 over discriminatie.

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen