< Terug naar overzicht

Dienstenchequesector consolideert in sneltempo, vele bedrijven op de rand van faillissement

Veel dienstenchequebedrijven zijn te koop of gaan failliet. Alleen volumespelers kunnen nog mooie winsten boeken. De markt is in sneltempo aan het consolideren.

Dat blijkt uit een onderzoek van de krant De Tijd. Het stelsel van goedkope huishoudhulp staat op ontploffen. De winstmarges worden kleiner. Kleine bedrijven, die gemiddeld nog 80 cent netto overhouden per cheque, staat het water aan de lippen.

Met 870.000 gebruikers, 150.000 jobs en een kleine 3000 bedrijven zijn de dienstencheques de grootste motor van (laaggeschoolde) tewerkstelling in decennia. Ruim één op de vier jobs die tussen 2000 en 2010 in ons land gecreëerd werden, waren dienstenchequejobs.

De vraag naar huishoudhulp blijft bovendien stijgen. Maar er zijn grenzen aan hoeveel mensen je nog in dat statuut aan het werk kunt krijgen. De meeste schoonmaakhulpen worden amper begeleid, vooral dan in bedrijven waar de cheques moeten rollen.

Het verloop en ziekteverzuim zijn dan ook groot. In 2011 was 25 procent van de schoonmaakhulpen nieuw in het systeem, 18 procent hield het dat jaar voor bekeken. Met cijfers tot 30 procent piekt ook het ziekteverzuim.

Daarnaast is het systeem een vehikel om buitenlandse arbeid te subsidiëren. 14 procent van de werkgevers en 27 procent van de werknemers zijn niet-Belgen. Die laatsten blijven vaak maar korte tijd meedraaien.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen