< Terug naar overzicht

Diefstal door eigen personeel onderschat

Bijna de helft (40 procent) van alle diefstallen wordt door eigen medewerkers gepleegd. In 2008 was dat nog een derde van alle diefstallen. Desondanks nemen bijna driekwart van de kmo's geen specifieke maatregelen om dit soort van diefstal te voorkomen.

Dat blijkt uit een enqête bij 664 Vlaamse kmo’s aangesloten bij Unizo. “Diefstal door eigen werknemers is nog te veel een taboe, terwijl ondernemers en personeel daar eigenlijk over moeten kunnen praten”, reageert de organisatie.

Unizo analyseerde ook de verhouding van het aantal diefstallen gepleegd door het eigen personeel tot het totale aantal diefstalen. Die is beperkt: bij 33 procent van de kmo’s wordt maximaal 5 procent van de diefstallen door eigen personeel gepleegd. Bij 9 procent van de kmo’s is dat tussen de 5 procent en 10 procent van de diefstallen.

Wanneer een personeelslid betrapt wordt op diefstal variëren de sancties in functie van de omvang en ernst van de feiten. De overgrote meerderheid, 95 procent, zal het betrokken personeelslid wel met de feiten confronteren. Slechts 5 procent onderneemt geen actie na een diefstal.

Afhankelijk van de ernst van de diefstal, gaat 58 procent van de werkgevers over tot onmiddellijk ontslag of een waarschuwing (20,7 procent). In 17 procent van de gevallen wordt de politie erbij gehaald.Meer dan een kwart van de kmo’s neemt structurele maatregelen om diefstal door personeel te voorkomen. De meest toegepaste maatregelen zijn camerabewaking, uitgangscontroles, sleutelbeheer of systematische voorraadcontroles.

Een meerderheid van 73,7 procent van de kmo’s met personeel in dienst kent dus (nog) geen specifieke maatregelen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen