< Terug naar overzicht

Derde meer klachten over pesten op het werk

Het aantal klachten over pesterijen op het werk is, na meerdere jaren van afname, opnieuw gestegen in 2010. 858 klachten, verzameld in 627 dossiers, verzamelde de Algemene Directie voor Toezicht op het Welzijn op het Werk in 2010. Het aantal klachten over pesterijen op het werk steeg in 2010 met een derde ten opzichte van 2009.

Het leeuwendeel van deze klachten, zo'n 70 procent, gaat over pestgedrag. Het aantal meldingen over discriminatie is dan weer verminderd, van 19 klachten in 2009 naar 8 in 2012. Aan de andere kant verdrievoudigde het aantal klachten over seksueel wangedrag en geweld, vergeleken met het jaar voordien. Er werden niet minder dan 119 gevallen van seksuele intimidatie en 127 geweldplegingen gemeld.

Het ziet ernaar uit dat slachtoffers van pestgedrag vooral op zichzelf moeten rekenen. Driekwart van de dossiers wordt opgestart door de werknemer zelf. In amper 3 procent van de gevallen zet een collega, vriend of familielid de procedure in gang. Dat is wel nog meer dan de vakbond en de werkgever.

De gerechtelijke overheid zelf staat op de tweede plaats, met 16 procent van de aangiften. Deze cijfers bieden geen volledige kijk op de werkelijke pestsituatie. De meeste bedrijven hebben een preventieadviseur die zich met de klachten van medewerkers bezighoudt. Andere werknemers stappen naar het gerecht. Nog andere blijven in stilte lijden.

Bron: De Morgen/De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen