< Terug naar overzicht

Degressiviteit werkloosheidsuitkering wordt versoepeld

De geplande degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen zal in principe niet gelden voor arbeidsongeschikten. Meteen wordt de invoering van het systeem van degressiviteit ook uitgesteld tot november 2012.

Dat is duidelijk geworden tijdens een ontmoeting tussen federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) en werkzoekenden.

De door de regering geplande degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen moest normaal ingaan in juli 2012. Maar volgens Marie-Helene Ska (nationaal secretaris van de christelijke vakbond ACV) en Sabine Slegers (nationaal secretaris van de liberale vakbond ACLVB) en beiden zetelend in het beheerscomité van de RVA, staat in het voorstel van de regering dat de degressiviteit pas in november zou worden ingevoerd. De invoering is blijkbaar complexer dan verwacht.

Nog in het voorstel staat, zo bevestigt ook minister De Coninck, dat wie 33 of meer procent arbeidsongeschikt is niet in het systeem van degressiviteit zou terechtkomen. Het gaat om 15.000 tot 20.000 mensen. Zij zouden hun uitkering in de tijd behouden. Ze blijven wel in aanmerking komen voor activering. De voorstellen, waarover binnen de regering consensus bestaat, dienen wel nog het fiat te krijgen van het beheerscomité van de RVA.

De minister stelde ook dat de periode waarna iemand opnieuw aanspraak kan maken op een hogere uitkering, zou worden ingekort. Dat is belangrijk voor mensen met tijdelijke jobs en uitzendjobs.

Grootschalige campagne 50-plussers


De minister van Werk kondigde ook een grootschalige campagne aan om de samenleving erop te wijzen dat 50-plussers zeker nog hun rol te spelen hebben. Een boodschap, aldus de minister, die ook gericht is aan de werkgevers: "'Binnen enkel jaren zal men vechten voor mensen die kunnen werken. Slimme werkgevers houden daar nu al rekening mee."

Minister De Coninck herhaalde dat ze, in het kader van het relanceplan waarmee de regering wil uitpakken, wil inzetten op stage binnen de bedrijven voor werkloze jongeren in hun wachttijd.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Redactie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen