< Terug naar overzicht

Deeltijds werken blijft stijgen

Meer dan een kwart (26,2 procent) van de loontrekkenden werkte in 2011 deeltijds. De populariteit van deeltijds werken stijgt ook: in 1996 werkte slechts 15,9 procent deeltijds, in 2005 steeg dat aantal tot 23,4 procent en in 2011 tot 26,2 procent. De meeste kiezen om persoonlijke of familiale redenen voor deeltijds werken.

Dat blijkt uit statistieken van de federale overheidsdienst Economie. In de cijfers zijn de PWA'ers en gelegenheidswerkers niet opgenomen. De populariteit van deeltijds werk verschilt sterk van sector tot sector.

In de sector van het officiƫle huishoudpersoneel werkt ruim driekwart (77,8 procent) deeltijds. Ook in de gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (49,1 procent) en het verschaffen van accommodatie en maaltijden (47,4 procent) is deeltijds werk enorm populair.

Sectoren die zwak scoren, zijn de energiesector (7,1 procent), water- en afvalbeheer (9,7 procent) en informatie en communicatie (12 procent).

Motivatie


De FOD Economie peilde ook naar de motivatie om deeltijds te werken. Daaruit blijkt dat de meeste loontrekkenden dit stelsel kiezen omwille van persoonlijke of familiale redenen (31,6 procent). Tien jaar eerder was dat nog 22 procent.

Slechts 11 procent zegt geen voltijds werk te vinden, minder dan de helft van tien jaar voordien. Elf procent wenst geen voltijds werk en 6,8 procent zegt deeltijds te werken omdat men geen gepaste (kinder)opvang vindt. Deze laatste cijfers hebben betrekking op 2010.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen