< Terug naar overzicht

De zoete smaak van wraak op de werkvloer

Wraak nemen wanneer een leidinggevende zich misdraagt, kan volgens werknemers. Al trekken de meeste wel de grens bij actieve sabotage.

Dat blijkt uit onderzoek van David Levine van de Berkely Haas School of Business (Universiteit van Californië). Hij legde forenzen in de trein een aantal scenario’s voor.

Het eerste ging over een manager die zich schuldig had gemaakt aan ongewenste intimiteiten bij de vriendin van een medewerker. Vervolgens heeft hij de hulp van de medewerker nodig bij het vinden van een belangrijk dossier. De meeste respondenten vonden het acceptabel om de leidinggevende te pesten door hem niet te vertellen waar hij het dossier kon vinden, zelfs al zou hij weken moeten overwerken om de informatie uit het dossier te reproduceren. Het dossier zelf doelbewust kwijtmaken ging de meesten echter te ver.

Het tweede scenario ging over een manager die een medewerker ten onrechte passeert voor promotie, en nu zijn of haar hulp nodig heeft bij het kiezen tussen twee marketingplannen. Het ene plan plaatst de leidinggevende in een goed daglicht, bij het andere plan gaat een andere afdeling met de eer strijken. 51 procent van de respondenten kiest toch voor het plan dat de eigen leidinggevende helpt, de rest neemt wraak door de andere afdeling te promoten.

Als er als derde optie nog de mogelijkheid wordt toegevoegd om helemaal passief te blijven en het verzoek om hulp te negeren, kiest 25 procent daarvoor, en stijgt het percentage dat actief dan wel passief de baas straft van 49 naar 59 procent.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen