< Terug naar overzicht

Crisis verhoogt streven naar groener wagenpark

Nu er bespaard moet worden, streven Belgische werkgevers naar een vermindering van het brandstofverbruik van hun dienstwagens. Acht op de tien werkgevers wil in de komende drie jaar rondrijden met groene wagens.

De Barometer van het Corporate Vehicle Observatory is een uitgebreide jaarlijkse enquête bij (3379) Europese en (300) Belgische beslissingsnemers naar de grote trends op het gebied van bedrijfswagenparken in België en Europa. De resultaten van de Europese CVO Barometer 2009 tonen duidelijk aan dat de crisis en de milieuproblematiek gelinkt zijn aan het brandstofverbruik.

Groeiverwachtingen in dalende lijn


De Belgische ondernemingen hebben de groeiverwachtingen voor hun wagenpark voor de komende drie jaar naar beneden herzien. Van de grote bedrijven (met 500 of meer werknemers) verwacht nog 11 procent een uitbreiding, tegenover 44 procent begin 2008. Daarmee situeert België zich binnen dit segment onder het Europese gemiddelde van 18 procent.
De dalende trend is minder sterk in de bedrijven met minder dan 500 werknemers. Tussen 2008 en 2009 is het aantal beslissingsnemers met uitbreidingsplannen gezakt van 36 procent naar 17 procent bij de middelgrote bedrijven (100 tot 499 werknemers), van 30 procent naar 22 procent bij de kleine bedrijven (10 tot 99 werknemers) en van 19 procent naar 8 procent bij de bedrijven met minder dan 10 werknemers.

Anticrisismaatregelen


In vergelijking met de buurlanden heeft de crisis tot dusver minder impact op het bedrijfswagenbeleid van de Belgische bedrijven. Daarentegen zijn het in ons land wel de middelgrote en grote ondernemingen die het vaakst van plan zijn om hun beleid in de toekomst bij te sturen. Met respectievelijk 59 procent en 56 procent steken ze ver boven de Europese gemiddelden van 40 procent en 43 procent uit.
De Belgische bedrijven geven meer bepaald de voorkeur aan vier anticrisismaatregelen om kosten te besparen, met in drie van de vier gevallen ook gevolgen voor het milieu:

 • maatregelen voor de verlaging van het brandstofverbruik (35 procent)

 • heronderhandelen van de kosten met de wagenparkleveranciers (31 procent)

 • overstap naar wagens van een lagere categorie (26 procent)

 • overstap naar modellen met een lager vermogen (24 procent)


 • De crisis heeft eveneens een invloed op de duur van de leasingcontracten, hoewel dit zich nog niet laat voelen in de cijfers. De Belgische bedrijven blijven echter onder de gemiddelde duur van de andere Europese landen. Ze beschikken dus nog over enige bewegingsruimte om de termijn van hun contract te verlengen.

  ‘Groene’ wagens


  Net als in 2008 situeert België zich enigszins onder het Europese gemiddelde op het vlak van het gebruik van milieuvriendelijkere wagens. Hoe groter het bedrijf, hoe groter de kans dat het vandaag één of meer ‘groene’ voertuigen heeft rondrijden: dat geldt voor 60 procent van de bedrijven met meer dan 500 werknemers, voor 33 procent van de bedrijven met 100 tot 499 werknemers, voor 22 procent van de ondernemingen met 10 tot 99 medewerkers, en voor 16 procent van de kmo’s met minder dan 10 personeelsleden.
  Opvallend is dat 80 procent van de Belgische ondernemingen schat één of meer ‘groene’ wagens in gebruik te hebben tegen 2012 (in vergelijking met het Europese gemiddelde van 71 procent). Er is hier sprake van een verdrievoudiging ten opzichte van 2008, toen slechts 27 procent van de bedrijven een dergelijk voertuig in overweging nam. Hoe groter het bedrijf, hoe sterker het voornemen om wagens met ecolabels in het wagenpark op te nemen.

  Werknemer wil 'groene' wagen van zelfde niveau


  De Belgische respondenten menen dat hun bestuurders bereid zijn om met een aantal veranderingen en acties in te stemmen, met name het besturen van ‘groene’ voertuigen (85 procent) en – naarmate de omvang van het bedrijf toeneemt – ook opleidingen eco-driving (46 procent). De Belgische bedrijven denken echter niet dat hun bestuurders bereid zullen zijn om met een kleinere wagen te rijden (59 procent).

  Meer informatie over bedrijfswagens in HR Square


  In het meest recente nummer van HR Square (nr. 72) vindt u in een uitgebreid expertiseartikel trends en tips voor uw bedrijfswagenbeleid. U leest er verder hoe de vakbond naar bedrijfswagens kijkt en hoe een verlaging van de budgetten mogelijk is. Ook de juridische aspecten worden niet vergeten. Daarnaast getuigen twee bedrijven over veranderingen in hun bedrijfswagenbeleid.
  Abonnees kunnen dit artikel, bol van nieuwe onderzoeksgegevens, herlezen in het Artikelenarchief.
  U bent nog geen abonnee? Neem dan hier een kijkje of informeer u bij Bert Gavel op 053 60 56 70 of via bert@hrsquare.be

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen