< Terug naar overzicht

Crisis vergroot ongelijkheid tussen man en vrouw

Het besparingsbeleid en de inspanningen om mensen die door de crisis hun baan verloren hebben opnieuw aan het werk te zetten, dreigt de situatie van vrouwen op de arbeidsmarkt nog te verergeren.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Het besparingsbeleid en inspanningen om werklozen opnieuw aan de slag te krijgen, maken de gelijkheid van mannen en vrouwen op het vlak van salarissen en arbeidsvoorwaarden minder prioritair.

Nochtans is de tewerkstelling van vrouwen een factor van economische ontwikkeling, aldus de Oeso. Volgens de organisatie zou een volledige convergentie van de tewerkstelling van vrouwen en mannen het bbp in twintig jaar met 12 procent kunnen doen toenemen.

De organisatie stelt bovendien dat de beperking van publieke uitgaven, die het gezinsbeleid verzwakt, vrouwen en vooral geïsoleerde moeders schaadt. De schrapping van banen in de publieke sector, waar vrouwen talrijker zijn, zal voorts de situatie van vrouwen op de arbeidsmarkt in de komende jaren nog verergeren, oordeelt de Oeso.

Het rapport vreest ook voor een ‘ontmoedigingseffect', vooral dan bij hoogopgeleide vrouwen die door de recessie van werken afzien. Ondertussen willen relanceprogramma's vooral het banenverlies opvangen in sectoren waar vooral mannen aan de slag zijn, klinkt het.

Tussen 2008 en 2009 had de tewerkstelling van vrouwen minder te lijden onder de crisis dan die van de mannen. Sinds 2009 bleef de werkloosheid bij vrouwen stijgen, terwijl die van de mannen daalde, of minder snel toenam, stelt de organisatie nog, die oordeelt dat mannen sneller opnieuw werk zullen vinden, eens de economie opnieuw aantrekt.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen