< Terug naar overzicht

Crisis maakt eind aan makkelijk management

Het mee zwemmen met de stroom of het keurig volgen van andermans aanwijzingen volstaat niet langer. Managers moeten nu verantwoordelijkheid nemen en zelf beslissingen nemen. Ze zullen zeker ook een beroep moeten doen op hun intuïtie. Anders haalt de organisatie het niet – en zij zelf ook niet. Dat zegt de Oostenrijkse professor Bedrijfspsychologie Linda Pelzmann.

Leidinggevenden kunnen niet langer zomaar mee zwemmen in het zog van anderen. De financiële crisis en de daaropvolgende economische crisis hebben een eind gemaakt aan het makkelijke management. Tot dusver namen de meeste managers immers genoegen met het volgen van de bewegingen en strategieën van anderen. Dat mee zwemmen met de stroom was veelal voldoende om de organisatie te sturen zonder al te veel risico of hoofdbrekens.

De jongste crisis was/is evenwel van zo’n ingrijpende aard, dat het zich laten meevoeren door anderen niet langer volstaat. Nu is moed nodig om de juiste beslissingen te nemen. Wie er morgen nog wil bij zijn, kan niet langer rusten op de gang van zaken van gisteren. Bovendien is de situatie zo ingrijpend veranderd en vooral zo nieuw, dat managers ook een beroep zulen moeten doen op hun intuïtie. Dat wordt dus niet alleen meer analyseren, maar ook aftasten en zelf mentaal de brug slaan naar de (nabije) toekomst.

Die boodschap komt van Linda Pelzmann, professor Bedrijfspsychologie aan de universiteit van Klagenfurt. In een interview in het Duitse businessblad Manager Magazin beklemtoont ze dat het nu aankomt op persoonlijkheid, instincten en intuïtie. Zo’n taal zijn we niet bepaald gewoon bij onze oosterburen, zeker ook niet in academische kringen.

De Oostenrijkse professor Pelzmann beseft dat de managers dat ook niet graag horen. Nu moeten ze immers zelf initiatief nemen, zelf de situatie inschatten en de beslissingen nemen. Een gids is er niet meer. “Inderdaad, ze mogen de oude managementboeken door het venster kieperen. Alles moet nieuw geschreven worden”, meent Pelzmann.

Het komt er nu op aan om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Zich verschuilen achter kengetallen en dies meer helpt niet meer. Lang niet elke manager zal die stap kunnen zetten.

Bron: Manager Magazin

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen