< Terug naar overzicht

Crisis heeft weinig impact op de lonen

Het gemiddelde bruto maandloon van een voltijds tewerkgestelde loontrekkende Belg bedraagt 3027 euro. Al verbergt dit gemiddelde grote verschillen.

Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst Economie. Voor het onderzoek werden enkel voltijds tewerkgestelde loontrekkenden bij ondernemingen met minstens tien werknemers in rekening gebracht. Bepaalde sectoren, waaronder de landbouw, de visserij, het openbaar bestuur, het onderwijs, de gezondheidszorg en andere publieke diensten zijn niet opgenomen in de studie. De referentieperiode voor alle gegevens is oktober 2009.

Uit de berekeningen komt een hoog gemiddeld bruto maandloon van 3027 euro naar boven. Dit bedrag is sterk beïnvloed door een relatieve kleine groep grootverdieners. Dit blijkt duidelijk uit het mediaanloon dat met 2639 euro bruto beduidend lager ligt dan het gemiddelde.

De mediaan impliceert dat de helft van de werknemers maximaal 2639 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger salaris verdient. Tien procent van de werknemers verdient op maandbasis maximaal 1945 procent, terwijl 20 procent van de loontrekkenden mag rekenen op maximaal 2137 procent. De 10 procent werknemers die het meest verdienen, ontvangen van hun werkgever minstens 4474 euro per maand.

Petrochemie best betalende sector


De meeste grootverdieners zijn terug te vinden bij de directeurs van grote ondernemingen. Zij verdienen gemiddeld 8214 euro bruto per maand, wat 171 procent boven het nationaal gemiddelde ligt. Op enige afstand bevolken de managers in de ICT-sector de tweede plaats. Zij verdienen gemiddeld 6529 euro bruto.

Specialisten op het gebied van HR verdienen een gemiddeld bruto maandloon van 4302 euro. Dat is 42 procent boven het nationaal gemiddelde.

Kelners, barmannen, kappers en schoonheidsspecialisten zijn het minst betaald: zij verdienen gemiddeld 2002 euro bruto per maand, 33,9 procent onder het nationaal gemiddelde.

In de horeca werken blijkt dus weinig lucratief, maar de situatie is wel verbeterd. Meer nog, sinds 1999 is het de sector waar de lonen het sterkst gestegen zijn: met 47,3 procent in tien jaar tijd.

Toch blijft de horeca de minst betalende sector met een gemiddeld bruto maandloon van 2244 euro. In de petrochemische nijverheid, de best betalende sector, valt bruto gemiddeld 4624 euro te rapen per maand.

Pendelen naar Brussel loont


Niet alleen tussen de sectoren, maar ook tussen de plaatsen waar men werkt is er een verschil merkbaar. In het arrondissement Brussel Hoofdstad bedraagt een gemiddeld bruto maandloon 3493 euro. Het Vlaamse Halle-Vilvoorde volgt op een tweede plaats met 3184 euro.

Het arrondissement Dinant bengelt onderaan, met gemiddeld 2292 euro bruto voor een werknemer. Nijvel is het enige Waalse arrondissement met een gemiddeld salaris boven het nationale gemiddelde cijfer. Een werknemer verdiende er gemiddeld 3151 euro.

Vooral crisis voor jongeren


De economische en financiële crisis blijkt nauwelijks af te lezen uit de lonen, concludeert de FOD Economie. Enkel voor de starters is er een aanzienlijk verschil: terwijl een gemiddeld loon op jaarbasis met 3,1 procent gestegen was, nam het loon van werknemers jonger dan 20 af met 1,3 procent. In de categorie van de 20-24-jarigen stagneerde het loon.

37 jaar vormt een keerpunt wat het loon betreft: wie jonger is, verdient globaal gezien minder dan het nationaal gemiddelde, terwijl wie ouder is over het algemeen meer verdient.

Bron: FOD Economie

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen