< Terug naar overzicht

Code-Lippens verandert van inhoud en naam

“Er komt geen conflict tussen de aangepaste code voor Corporate Goverance en het wetsontwerp van minister Vandeurzen inzake de beperking van de ontslagvergoeding”. Dat zegt Herman Daems, de kersverse voorzitter van de Belgische Commissie Corporate Governance aan Trends. Het is de bedoeling dat die commissie tegen eind januari 2009 een nieuwe versie van de code-Lippens publiceert.

De voorbije weken waren er vragen gerezen over de zin van een aangepaste code voor deugdelijk bestuur, omdat hij op een belangrijk punt uitgehold wordt door de beslissing van de federale regering om de ontslagvergoeding voor CEO’s en mandatarissen van beursgenoteerde bedrijven wettelijk te regelen. Bovendien zou de wet op de beperking van de ontslagvergoeding strenger worden (maximaal 12 maanden opzegvergoeding) dan wat de nieuwe versie van de code voorstelt (maximaal 18 maanden).

Schikken naar de wet

“We gaan zeker geen spanningsveld tussen de code en de wet installeren”, licht Herman Daems toe in Trends. “De meest waarschijnlijke optie is dat de aangepaste code zich niet uitspreekt over een concrete termijn en zich gewoon schikt naar de wetgeving. Als iets wettelijk geregeld is, staat het altijd boven de code.” Daems vindt het wel fout om de code te herleiden tot zijn voorschriften op het vlak van remuneratie en ontslagvergoedingen. “Dat is maar één element van de code, er staat zo veel meer in over het behoorlijk besturen van een onderneming”. Daarom blijft voor hem een zelfregulerende aanpak belangrijk. “De code richt zich momenteel vooral op structuren, en hoe die in relatie tot elkaar best kunnen functioneren. Ik wil op termijn meer aandacht besteden aan het individueel functioneren en de persoonlijke verantwoordelijkheid van bestuurders.”

Geen code-Daems


Herman Daems is vooral bekend als voorzitter van de raad van bestuur van Gimv en van Barco, en als buitengewoon hoogleraar aan de Faculteit Economie en Management van de KU Leuven. Als voorzitter van de Commissie Corporate Governance volgt hij oud-Fortis bestuursvoorzitter Maurice Lippens op.
Mogen we dan meteen van de ‘code-Daems’ spreken, en daarmee de beladen naam ‘code-Lippens’ vergeten? “Zeker niet”, zegt hij beslist. “We zullen trachten iedereen ervan te overtuigen de oorspronkelijke naam te gebruiken: 'code voor corporate governance’. De term ‘code-Lippens’ is nooit een officiële benaming geweest”.

Publieke raadpleging


De Commissie Corporate Governance onderzocht ook al de reacties op de publieke raadpleging die van 17 juli tot 22 september werd gehouden. Er kwamen in totaal 42 reacties binnen, zowel van genoteerde vennootschappen, advocaten, beroepsorganisaties als de politiek. Uit de reacties van de beursgenoteerde ondernemingen blijkt dat ze vooral moeite hebben met de voorgestelde overgangsperiode van twee jaar vóór een CEO tot bestuursvoorzitter mag benoemd worden, met het onthullen van specifieke prestatiecriteria en -doelstellingen, en met het opvoeren van het aantal vergaderingen van het auditcomité.


Bron: Trends

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen