< Terug naar overzicht

Co-actief coachen

“Co-actief coachen richt zich op het leven in zijn geheel. Een cliënt wordt er niet beter van als een coach hem helpt één aspect van zijn leven op orde te krijgen.” Dat is het uitgangspunt van Laura Whitworth, Henry Kimsey-House en Phil Sandahl in Co-actief coachen. Deze vorm van coachen gaat uit van de creativiteit van de cliënt. Hij bepaalt zelf de agenda en heeft een actieve rol in het coachingproces.

Het tijdschrift Professional Coach Journal riep in 1997 Laura Withworth uit als één van de tien meest invloedrijke coaches. Withworth richtte mee het Coaches Training Institute (CTI) en de Personal & Professional Coaching Association op. Henry Kimsey-House is innovator in empirisch leren en in het creatief vormgeven van cursussen. Hij is directeur van het CTI. Phil Sandahl was eerst vijftien jaar schrijver vooraleer hij coach werd. Hij is medeoprichter van de Minnesota Coaches Association en werkt als coach en workshopleider voor zelfstandigen.


De auteurs geloven niet in een fragmentbenadering van coaching waarbij de coach de cliënt op één aspect van zijn werk of leven wil verbeteren. Ze verkiezen een integrale benadering en streven naar voldoening en balans bij de cliënt, hebben oog voor zijn levensproces. Alleen in een evenwichtig leven is het mogelijk om valkuilen en steeds wederkerende problemen, fundamenteel te ontwijken of te voorkomen. Vanuit die overtuiging houden Withworth, Kimsey-House en Sandahl een warm pleidooi voor co-actief coachen.


Hun coachingmodel is co-actief omdat de inbreng van de cliënt zo belangrijk is. Hij bepaalt de agenda en het tempo. De coach stelt de juiste vragen maar pretendeert geen antwoorden te kennen, hij gaat ervan uit dat (alleen) de cliënt die kent. De coach moet “uitblinken in afwezigheid”, het mag nooit over hem gaan, wel altijd over de cliënt. De vaardigheden van de coach zijn te behandelen binnen de vijf contexten van co-actief coachen: luisteren, intuïtie, nieuwsgierigheid, actie/leren en zelfmanagement. Het boek gaat uitgebreid op deze vaardigheden in. Het geeft tips en mogelijke problemen van co-actief coachen aan en voorziet in een toolkit voor de coach, waarin u onder meer mogelijke vragen aan de cliënt of een lijst van levenswaarden kunt terugvinden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen