< Terug naar overzicht

CEO en mogelijk ook HR-directeur aangeklaagd voor zelfdodingen bij France Télécom

Didier Lombard, de voormalige CEO van France Télécom, wordt aangeklaagd voor morele intimidatie. Hij wordt ervan beschuldigd mee verantwoordelijk te zijn voor de golf van zelfdodingen bij de werknemers van het bedrijf.

Didier Lombard maakte in 2005 zijn opwachting aan het hoofd van de telecomgroep, maar stapte op in maart 2010, nadat in twee jaar tijd een 30-tal werknemers van het bedrijf uit het leven waren gestapt.

France Télécom had onder het bewind van Lombard zware hervormingen ondergaan, waarbij 22.000 banen geschrapt werden en 10.000 werknemers van functie moesten veranderen. Uit een rapport van de arbeidsinspectie in 2010 bleek dat vooral bedienden hiervan het slachtoffer waren: zij stonden voor de keuze om ofwel op te stappen, ofwel een andere job uit te oefenen binnen het bedrijf.

Het bedrijf "hanteerde een personeelsbeleid dat werknemers psychologisch zwaar onder druk zette en schadelijk was voor hun fysieke en mentale gezondheid", stond er in het verslag.

Lombard werd woensdag urenlang verhoord, maar mocht uiteindelijk weer vrij vertrekken na het betalen van een borgsom van 100.000 euro.

De voormalige CEO verwijst naar de zware druk waar hij destijds onder stond, omdat de overheid zware concurrentieregels had opgelegd aan bedrijven als France Télécom.

In een opiniestuk in de krant Le Monde voegde Lombard eraan toe dat de hervormingsplannen van France Télécom op geen enkel moment gericht waren tegen de werknemers. Lombard betwist dat deze plannen, "die essentieel waren voor het voortbestaan van het bedrijf, de oorzaak waren van de menselijke drama's die worden aangehaald in de aanklacht."

Ook de voormalige personeelsdirecteur Olivier Barberot en de voormalige nummer twee Louis-Pierre Wenès kunnen in staat van beschuldiging worden gesteld, zeggen bronnen dicht bij het dossier.

Bron: De Standaard/De Morgen/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen