< Terug naar overzicht

Carrière maken in Europese instellingen wordt moeilijker

De Europese Commissie stelde in juni 2011 een verregaande hervorming van de ambtenarij voor. Europees commissaris voor Administratie Maros Sefcovic hoopt daarmee tegen 2020 een besparing te realiseren van 1 miljard euro.

Niet alleen de Europese lidstaten moeten bezuinigen, ook werken in de Europese instellingen wordt binnenkort een stuk minder aantrekkelijk. Tegen 2018 wil de Europese Commissie vijf procent van het personeelsbestand schrappen.

De pensioenleeftijd wordt opgetrokken tot 65 jaar, met de mogelijkheid vrijwillig te blijven werken tot 67. De werkweek gaat van 37,5 naar 40 uur zonder loonaanpassing. Ook heel wat voordelen gaan verloren en een solidariteitsheffing van zes procent knabbelt aan de lonen.

Indexering


De Europese Commissie gaat ook de loonaanpassing van de Europese ambtenaren anders berekenen. Nu wordt de 'indexering' met enige vertraging berekend op basis van de gemiddelde loonstijging in acht lidstaten, waaronder België.

Die methode zette kwaad bloed in 2009, omdat toen in alle lidstaten als gevolg van de crisis de ambtenarenlonen werden bevroren. De Europese lonen stegen datzelfde jaar evenwel fors.

Voortaan wil de Commissie de loonevolutie in alle 27 lidstaten in rekening brengen voor de bepaling van de lonen van de euroambtenaren. Voor 2011 mikt ze op een vermindering van de koopkracht in nominale termen met 1,8 procent in alle 27 lidstaten.

De lonen van Belgische ambtenaren zullen volgend jaar 3,6 procent stijgen, de Europese ambtenaren in ons land zien hun loon 'maar' met 1,7 procent toenemen. Bovendien kan voortaan in tijdens van crisis ingegrepen worden in de loonvorming.

Bron: De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen