< Terug naar overzicht

Capgemini Nederland verlaagt lonen van oudere werknemers

Capgemini Nederland vraagt te dure werknemers om structureel in te leveren. De salariskorting kan in enkele gevallen oplopen tot meer dan 10 procent en raakt 400 veelal oudere werknemers. Dat komt neer op ongeveer 7 procent van de populatie.

“Er is een mismatch tussen wat mensen verdienen en wat ze kunnen”, zei Jeroen Versteeg, bestuurder van Capgemini Nederland tegen Het Financieele Dagblad. De aanpak van Versteeg is niet alleen een besparingsoperatie, maar ook een poging om de scheefgroei tussen de salarissen van oudere en jongere werknemers te repareren. De opbrengst vloeit immers deels terug naar jongere hoogvliegers, die daarmee grotere salarissprongen maken.

Capgemini, net als andere grote IT-dienstverleners, kampt met dalende omzetten en winst. Bovendien staan ook de Nederlandse uurtarieven onder druk. Zo zijn uurtarieven voor sommige specialismen de voorbije vier jaar gedaald met 40 à 50 procent.

“Daarbij komt dat de hele sector een probleem heeft met de opbouw van de salarispiramide. Je moet niet je hele populatie op slot zetten omdat een deel van de mensen te veel verdient. We hebben de afgelopen jaren talent verloren dat we niet hadden hoeven te verliezen”, vindt Versteeg.

Een aanpassing van het salaris dient als alternatief voor een nieuwe reorganisatie. “Het komt neer op de keuze tussen onzekerheid over een nieuwe reorganisatie of genoegen nemen met een lager salaris. De oplossing is niet om elke twee jaar te herstructureren, dat is sociaal en maatschappelijk niet onacceptabel”, meent Versteeg.

Ook andere IT-spelers in Nederland, zoals Ordina, denken eraan salarissen te verlagen "die niet meer aansluiten op de marktwaarde." "Dat komt vaker voor bij oudere werknemers”, zegt de HR-manager van Ordina.

Of het plan van Capgemini Nederland juridisch waterdicht is, is nog onduidelijk. Werknemers die zich geviseerd voelen door het plan, verzetten zich ertegen. Toch is er al een akkoord in de centrale ondernemingsraad.

Bron: Het Financieele Dagblad

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen