Burn-out is een maatschappelijk probleem
“De oorzaak is een maatschappelijk probleem, en niet dat van de werkplek in de eerste plaats”, klinkt het bij de organisaties. “Als de ‘work-life balance’ een invloed heeft op het psychisch welbevinden van de mens, dienen we de ‘life-factor’ even kritisch te bekijken als de ‘work factor’.” De werkgevers wijzen op de vele keuzemogelijkheden en de hyperconnectiviteit, die leiden tot veel prikkels en stress. En bedrijven zijn hiervan net zoveel slachtoffer als andere actoren in de maatschappij. In het bedrijfsleven is er nu al veel aandacht voor burn-out, maar de werkgever kan het probleem niet alleen oplossen, klinkt het.
Volgens de werkgeversorganisaties zitten we in een overgangsperiode, waarin we moeten leren omgaan met de vele prikkels. “Hoe we dat moeten doen, is niet zo evident, maar er bestaat geen unieke oplossing voor. Sommige bedrijven hebben hun beleid over bereikbaarheid intussen aangepast. Sommige bedrijven maken het zelfs onmogelijk om thuis e-mails te checken.”
De werkgevers benadrukken ook de inspanningen die zij reeds doen, zoals ook uit het onderzoek van Securex van vorige week was gebleken: bijna de helft van de grote en een kwart van de kleine organisaties voert een burn-out-beleid. Die bedrijven slagen er ook in om het aantal gevallen te verminderen. “Maar het bedrijfsleven kan dat dus niet alleen”, onderstrepen de werkgevers. “Misschien moeten we temporiseren als samenleving, en weer meer de stilte en rust koesteren.”
Bron: De Standaard (standaard.be)