< Terug naar overzicht

Burgerplatform vraagt stopzetting inefficiënte banenplannen

Tijdens de derde fase van het burgerplatform bogen 32 burgers zich over het thema ‘werk en werkloosheid’. Hun bevindingen, verdeeld over zes thema’s, werden voorgesteld. Opmerkelijk is het pleidooi om inefficiënte banenplannen stop te zetten.

In het Huis der Parlementsleden in Brussel werkte een groep van 32 burgers de voorbije drie dagen aan het slotakkoord van de G1000. Het initiatief werd zowat anderhalf jaar geleden voor het eerst voorgesteld en exact een jaar geleden kwamen 704 burgers samen op de 'Burgertop' in Tour & Taxis.

Tijdens de derde fase van de werkzaamheden bogen 32 burgers zich over het thema 'Werk en Werkloosheid'. Hun bevindingen, verdeeld over zes deelthema's, werden zondag voorgesteld en overhandigd aan de zeven parlementsvoorzitters in ons land.

Onder de noemer 'De kloof tussen hoge en lage inkomens' valt op dat de deelnemers geen voorstander zijn van een indexsprong. Ze voeren aan dat zo'n indexsprong veel harder wordt gevoeld door mensen met lage inkomens en dat het effect ervan niet eenmalig is, maar een blijvend verschil maakt op de lage en middenlonen.

Een ander opmerkelijk pleidooi draait rond het stopzetten van inefficiënte banenplannen, zoals de jongerenbanenplannen. Daarbij argumenteren de deelnemers dat de banenplannen te veel negatieve neveneffecten hebben en niet leiden tot een vermindering van het aantal 'mismatches'. Een evaluatie van de effectiviteit van de banenplannen is dan ook nodig, luidt het.

Daarnaast houden ze ook een pleidooi voor een veel persoonlijkere begeleiding van werkzoekenden naar werk. De focus moet daarbij op knelpuntberoepen liggen. Ook pleit men voor het verantwoordelijk stellen van werkgevers voor het begeleiden van ontslagen werknemers naar een nieuwe job.

Het burgerplatform stelt ook voor de hoge lonen op een andere manier te belasten, onder meer door de belastbare basis te herdefiniëren. Ook moet de overheid de lage lonen verhogen door de fiscale druk op die lonen te verlagen, zonder de fiscale druk naar de middenklasse te verschuiven.

In het luik 'Discriminatie op het werk' wil het burgerplatform dat werk wordt gemaakt van een positiever beeld van alle gediscrimineerde groepen en personen. Tot slot moet de overheid bedrijven verplichten een diversiteitsplan op poten te zetten.

Bron: De Tijd / De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen